2020. július 15., Henrik , Roland
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szomjúság Indiában: már vonattal szállítják a vizet

Indiában olyan súlyos méreteket öltött a hónapok óta tartó vízhiány, hogy az országnak sürgősen segítségre volt szüksége. Pénteken meg is érkezett az első vízszállító vonat Csennai városába. 

Az 50 vagonból álló szerelvénnyel pénteken 2,5 millió liter víz érkezett a városba, a várakozások szerint naponta több vízszállító vonat is fog érkezni, attól függően, hogy van-e szabad vágány számukra.

A szerelvénynek nagyjából öt órába telt, mire 217 kilométer távolságból megérkezett a mintegy 5 milliós iparvárosba. A víz India egyik legnagyobb víztározójából, a szintén Tamilnádu államban lévő Mettur-gáttól érkezik.

A Csennai vízellátását biztosító víztározók idén nyáron kiszáradtak, ezért a város vízkészletei rohamosan fogyatkozni kezdtek.

Tartálykocsikkal osztanak vizet a lakosság számára Fotó: MTI/EPA/Pijal Adhikari

A vízhiány miatt több iskolát is bezártak, a vállalatok közül sokan arra kérték dolgozóikat, hogy otthonról végezzék a munkájukat.

Az NDTV indiai hírcsatorna beszámolója szerint Tamilnádu állam vezetése arra törekszik, hogy naponta legalább 525 millió liter vizet tudjanak biztosítani a lakosoknak.

Egy indiai kormányzati jelentés szerint Csennai egyike annak a 21 indiai városnak, amely 2021-re kifogyhat a vízből.

Az indiai meteorológiai intézet júniusi adatai szerint az idei monszun kései érkezése miatt India-szerte 43 százalékkal kevesebb csapadék esett a szokásosnál.

Egy 2018-ban közzétett kormányzati jelentés szerint az indiaiak az eddigi legsúlyosabb vízválságot élik át. Mintegy 600 millió ember szenved a jelentős vagy rendkívül nagy vízhiánytól. Indiában évente mintegy 200 ezer ember hal meg a vízellátás elégtelensége miatt.

Neked ajánljuk
Egyetlen éjszaka alatt színeződött el a Lonar-tó Tudta? Tunéziában emberek százainak biztosít ivóvizet egy magyar találmány Guinness-rekordot állított fel India a 2018-19-es tigrisszámlálással (videóval) Balkon fanatik – Fotópályázat A körkörös gazdaság lehetőség lehet a kilábalásra
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam