2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vízválság: India után Spanyolország és Marokkó következik?

Egy nemrég megjelent kutatás eredménye szerint India után Spanyolországot és Marokkót is vízhiány fenyegeti. A klímaváltozás legrémisztőbb következményei ma már korántsem tűnnek olyan távolinak. 

Hónapok óta tart a kritikus vízhiány India hatodik legnagyobb városában, Csennaiban. Az agglomerációval együtt 9 millió lakosú város lakói órákig állnak sorban kannákkal, hogy vizet vihessenek haza. Itt írtunk arról, hogy már annyira kritikus a helyzet, hogy már vonatokkal szállítják a vizet.

A helyzet azonban nem egyedi: a NITI Aayog kutatóközpont tanulmánya szerint további 22 indiai várost fenyeget hasonló szárazság. 

A problémát súlyosbítja az indiai csatornarendszer, amely gyorsan elvezeti a vizet ahelyett, hogy lehetővé tenné, hogy feltöltse a helyi természetes és mesterséges tározókat.

Egyre több országot érint a vízválság Fotó: Wikimedia

A kutatás szerint 

a többi között Delhit, Hyderabadot, Bengalurut, Gurgaont és Faridabadot is vízhiány fenyegeti.

A vízhiány a klímaváltozás egyik leghamarabb jelentkező hatása világszerte. Nagy visszhangja volt a Fokvárost sújtó vízhiánynak, de hasonlót várnak Mexikó városban és São Paulóban is.

Ráadásul a Resource Watch látványos térképe négy különösen veszélyeztetett régiót mutat be:

Európában Spanyolország kerülhet kritikus helyzetbe. Marokkóban, Marrákes körül gyakorlatilag három év alatt eltűnt a talajvíz; de Irak is a kiemelten veszélyes zónában van. 

Neked ajánljuk
Most már tökéletes az ivóvíz a határ menti községben A Fertő tó vízszintjének stabilizálására a Duna vizének az átvezetése nem jó megoldás Kék Bolygó Podcast: Tiszta víz Újabb érvek a BKK-tól a városi közösségi közlekedés mellett Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam