2020. július 11., Lili, Nóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kiderült, mennyit emelkedik évente a tengerszint

A Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) és a Dán Műszaki Egyetem (DTU) kutatócsoportjának műholdas mérései szerint évente átlagosan 2,2 millimétert emelkedik a tengerszint az Északi-sarkvidék térségében. 

„Az óceánok vízszintje általánosan emelkedik a klímaváltozás hatására, regionális szinten azonban szélsőséges különbségek tapasztalhatók. Az Északi-sarkvidéken a vízszint átlagosan 2,2 milliméterrel emelkedik évente, ezzel a nagyjából három milliméteres globális átlag alatt marad a mértéke” – közölte a dán–német kutatócsoport. 

A Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) és a Dán Műszaki Egyetem (DTU) kutatói szerint Grönland partjainál ugyanakkor csökken a tengerszint, egyes részeken évente öt milliméterrel is.

Grönlandtól, Kanadától és Alaszkától északra, a Beaufort-vízkörzésen belül ellenben 22 év alatt több mint 10 centiméternyit emelkedett a víz.

A tanulmány a valaha megalkotott legpontosabb képet adja a Jeges-tenger szintjének 1996 és 2018 közötti változásairól Fotó: Pixabay

A tudósok kifejlesztettek egy algoritmust, amellyel különböző műholdak 1,5 milliárd radarmérését elemezték. 

„Az Északi-sarkvidék a klímaváltozás gócpontja. A növekvő hőmérséklet hatására Grönland gleccserei visszahúzódnak, ezzel együtt olvad a tengerjég. Évente több milliárd liter olvadékvíz jut így az óceánba” – mondta Florian Seitz, a TUM geodéziai kutatóintézetének munkatársa.

A hatalmas mennyiségű édesvíz nemcsak megemeli a vízszintet, hanem a tengeri áramlatok világszintű rendszerét és ezzel a klímát is megváltoztatja.

A Beaufort-vízkörzésen belüli szélsőségesen nagy emelkedés hátterében egyrészt az ott összegyűlő, sóban szegény olvadékvíz, másrészt egy állandó keleti szél áll, amely megakadályozza, hogy a víz keveredjen más tengeri áramlatokkal, és ezáltal kiegyenlítődjön a tengerszint.

Neked ajánljuk
Nekünk is vigyáznunk kell az óceánokra Bizonyos szigetek túlélhetik a tengerszint-emelkedést Az építészetben is hódítanak a klímatudatos áramlatok A kakukktojás igazi gazdája Megnyílt a Csodakamra – Kortársékszer- és képzőművészeti kiállítás várja a Szentendrére látogatókat
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam