2021. szeptember 25., Eufrozina, Kende
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az olvadt jég lenne Grönland függetlenségének záloga?

A globális felmelegedés már az északi országokat is elérte – a Dániához tartozó Grönland jégtakarója rohamtempóban olvad. Ám ez a drámai következmény egy olyan luxuscikket hozott létre, amely akár a sziget függetlenségének záloga is lehet. 

A Dániához tartozó szigetet helyenként három kilométer vastagon, 1,7 millió négyzet-kilométeres jégtakaró borítja, amelyben több tízezer éve, vagyis még mindenféle ipari szennyezés előtti időkben megfagyott víz tározódik.

Ez már a közeljövőben hatalmas bizniszt jelenthet,véli Matthew Birkhold, az Ohiói Állami Egyetem adjunktusa.

A grönlandi olvadék egyelőre még luxustermék, az első termelő, Thomas Vildersboll Inland Ice nevű cége direkt prémiumkategóriás fogyasztási cikként forgalmazza, jó drágán.

A grönlandi kormány most azon dolgozik, hogy felpörgesse a bizniszt, és a tömegpiacra is betörhessen a grönlandi víz, melynek kitermelése után jutalékot szedhetne a termelőktől.

Erre a bevételre nagy szükségük lenne, ugyanis így kiválthatnák azt az évi 500 millió dollárt, amellyel jelenleg az egykori gyarmattartó Dánia támogatja, s egyben magához is köti a világ legnagyobb szigetét.

A klímaváltozás hozhatja el Grönland függetlenségét Fotó: Pixabay

Grönland egyébként egészen a második világháborúig a legklasszikusabb értelemben vett kolónia volt, utána fokozatosan szerzett önrendelkezést. Előbb csak Dánia egyik megyéje lett, majd 1979 óta korlátozott autonómiát élvez. Saját kormánya van, de nem folytathat önálló külpolitikát, és kereskedelmét is korlátozza még a gyarmati örökség.

1979-ig egy dán állami vállalat, a Királyi Grönlandi Kereskedelmi Hivatal monopóliuma volt a kereskedelem, és a korlátozott autonómia 1979-es bevezetése után is ennek az utódvállalatai uralják a piacot. Ennek egészen sajátos következményei vannak. Hajóval csak egy cég, a Royal Artic Line (RAL) köthet ki Grönlandon, ez pedig csak Grönland és Dánia között hajózik. Vagyis minden termék Dániából jön, ez pedig a kínálaton is meglátszik: Grönland importjának 63 százalékát dán termékek adják.

Ezek az utódcégek immár grönlandi tulajdonban vannak, és a helyi kormány most feladni készül monopóliumát. 

A RAL szövetségre lépett egy izlandi hajózási vállalattal, az Eimskippel, amely új útvonalat nyithat, Izlandon át talán már nem csupán dán termékek érhetik el az országot. Egyben lehetőséget teremt a legkönnyebben elérhető és legbőségesebb grönlandi természeti kincs, a tiszta ivóvíz exportjára is, mert így azt már nem kizárólag Dániába tudnák szállítani.

A grönlandi kormány közben nagy lobbizást folytat a világ vízgyártóinál annak érdekében, hogy azok is kezdjenek kitermelésbe a szigeten, amelyen amúgy évente 1000 milliárd tonna jég olvad el. Birkhold szerint a vízkereskedelemből származó bevételek egyelőre kevesek a függetlenség elnyeréséhez, de ha a helyi kormány intézkedései bejönnek, és ahogy a globális vízigény is egyre növekszik, idővel akár még az is elérhető lesz.

Neked ajánljuk
A NASA kutatója aggasztó felvételeket készített Grönland gleccsereiről A Larry hurrikán okolható a szokatlan grönlandi hóviharért A hűvösebb augusztusnak köszönhetően kevésbé olvadt meg a jég az Északi-sark körül Mekkora rizikóval járnak a mindennapi használati tárgyaink? Élet a Nagy-korallzátonyon – Tavasz (természetfilm)
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam