2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Két hét alatt 650 emberéletet követeltek a dél-ázsiai árvizek

Hivatalos adatok szerint az elmúlt két hétben legalább 650 ember veszítette életét a monszun miatt Dél-Ázsiában. Indiában, Bangladesben és Nepálban több mint 10 millió ember került veszélybe, az áradások tízezrek otthonát mosták el. 

A júniustól szeptemberig tartó esős évszak létfontosságú a mezőgazdaság és a víztartalékok feltöltése szempontjából az indiai szubkontinensen, ahol a világ lakosságának mintegy ötöde él. Azonban a heves esőzések minden évben hatalmas pusztítást végeznek.

Az 1,3 milliárd lakosú Indiában legalább 460 halálesetről számoltak be az elmúlt hetekben.

Az ország északi és északkeleti részén több körzetet vágott el a külvilágtól az ár. Egy katasztrófavédelmi tisztségviselő elmondta, hogy vasárnap 37 ember vált villámcsapás áldozatává Uttar Prades államban.

A természet kegyetlenül lecsapott Dél-Ázsiára Fotó: MTI/EPA

A szomszédos Nepálban 90-en haltak meg és 29-en tűntek el az áradásokban.  Eközben Banglades harmada víz alá került, és a helyi hatóságok szerint legalább 97-en vesztették életüket július 10-e óta. 

Pakisztánból harminc halálos áldozatról érkezett hír az elmúlt időszakban.

Az Európai Unió 10,5 millió euró (mintegy 3,36 milliárd forint) humanitárius segélyt folyósít a Dél-Ázsia-szerte pusztító áradások és földcsuszamlások károsultjainak megsegítésére.

Neked ajánljuk
A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában Egyszerű és nagyszerű indiai példa az esővíz megőrzésére (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam