2021. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Se víz, se áram, se telefon

Rendkívüli szárazság sújtja Zimbabwét is. A főképp vízenergiát használó országban már nemcsak az aszállyal kell szembenézniük az ott élőknek, hanem az akár napi 16 órás áramkieséssel is, ami komoly gazdasági problémákat okoz. 

Általában este tíz és reggel hat óra között van áramellátás a városban, ezért sokan kénytelenek dupla műszakban dolgozni. A helyzetet a nagyobb vállalkozások is megérzik – az ország legnagyobb telefonhálózata, az Econet is megsínyli az áramkimaradásokat.

A sütőolaj-előállítással foglalkozó Surface Wilmar a termelésének 15 százalékát képes jelenleg előteremteni – a havi 8000 ezer tonnányi olaj helyett 1500 tonnányit állítanak elő.

 Hararéban akár napi 16 órás áramkieséssel kell szembenézniük az embereknek Fotó: Wikimedia

A város vízenergia-termelése leginkább a Zimbabwe és Zambia határán fekvő, mesterséges Kariba-tóból származik, melynek

vízmagassága csak júliusban 11 centit esett.

Szakértők szerint egyértelműen a klímaváltozás által kiváltott helyzetről van szó.

Nem Zimbabwe az egyetlen ország, amely éppen a szárazságot sínyli: itt írtunk arról, hogy Indiában olyan súlyos méreteket öltött a hónapok óta tartó vízhiány, hogy Csennai városába már vonatokkal szállítják a vizet. 

Neked ajánljuk
Gyilkos extrém időjárás Kanadában A Nílus projekt lehet a megoldás a chilei vízválságra? Medermonitort fejlesztettek Veszprémben Rendkívül népszerű a Hulladékvadász alkalmazás Lyon fenntarthatósági megfontolásokból betiltja a vendéglátóhelyek teraszainak fűtését
Tovább a forrásra: merce.hu
Vissza
Hírfolyam