Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 6., Bíborka, Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így néz ki a Balaton az űrből nézve

Ha nyár, akkor Balaton! De vajon hogyan fest a meseszép magyar tenger az űrből nézve? Az Európai Űrügynökségnek köszönhetően (ESA) most már Magyarország közkedvelt taváról is láthatunk űrből készült fotót. 

A Copernicus Sentinel-2 műhold múlt héten épp Nyugat-Magyarország felett cirkált, és sikerült egy igen látványos felvételt készítenie a Balatonról: 

Lencsevégen a Balaton Fotó: ESA

Az ESA honlapján rövid ismertetőt is közölt a magyar tengerről. Egyebek mellett azt írták, hogy Közép-Európa legnagyobb taváról van szó, hossza 77 kilométer, felülete pedig 600 négyzetkilométer, és hogy Budapest mellett az ország turisztikailag leglátogatottabb területe.

A fotó érdekessége, hogy a Balaton nem épp kék színben pompázik rajta: sokkal inkább smaragdzöldnek tűnik, amit a többi között kémiai összetételével magyaráznak a csillagászok, illetve hogy a vízében mintegy 2000 fajta alga található.

Nemrég pedig itt írtunk arról, hogy a Balaton nemcsak meseszép, de a vize ma már olyan tiszta, hogy az a tengerekkel és óceánokkal mérhető össze. 

Neked ajánljuk
A tudomány válaszai az emberiség vízproblémájára Árvízkatasztrófa Irakban Lélegzetelállító fotók Madeira ősi erdejéről Ingyen varr szájmaszkot egy varrónő, a szabásmintát is közreadta A Tesla hamarosan a közlekedési lámpák jelzéseit is felismerheti
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam