2020. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több milliárd embert fenyeget a vízhiány

Az UNICEF és a WHO jelentése szerint mintegy 2,2 milliárd embernek nincs hozzáférése tiszta, iható ivóvízhez. Az előrejelzések ráadásul semmi jóval nem kecsegtetnek: a víz túlhasználata és szennyezése miatt szomjas és bizonytalan jövő várhat ránk.

A népességnövekedés, valamint a világgazdaság bővülése várhatóan exponenciálisan fogja növelni a víz iránti keresletet, miközben a vízellátás egyre bizonytalanabbá válik. A klímaváltozás egyik elsődleges hatása a víz körforgásának globális és regionális módosulása, aminek következményei világszerte óriásiak és egyenetlenek lehetnek – fogalmaz a Világbank 2016-os jelentésében. A vízzel összefüggő klímakockázatok és egyéb, az emberi tevékenységből adódó tényezők – túlhasználat, közvetett és közvetlen vízszennyezés – pedig a mezőgazdasági termelést, az energiaszektort, a városokat és a természetes környezetet egyaránt jelentősen befolyásolni fogják.

A világ számos pontján már megtapasztalhatták a katasztrófát: elég csak a Csennai városát sújtó vízválságra gondolni. A NITI Intézet tanulmánya szerint 2020-ban már várhatóan 21 indiai város fogja megszenvedni a vízhiányt, köztük a főváros Újdelhi is.

Tartálykocsiból folyó ivóvízzel töltik meg műanyag edényeiket az emberek az indiai Kolkatában Fotó: MTI/EPA/Pijal Adhikari

Indiában már most is évente mintegy 200 ezer ember veszíti életét a biztonságos ivóvízellátás hiánya miatt, ám a NITI-jelentés szerint 2030-ban már 600 millió indiai fog szembesülni magas vagy extrém vízhiánnyal.

Délkelet-Ázsiában egyébként több más ország is hasonló problémákkal küzd, így például Kína, Pakisztán, a Fülöp-szigetek vagy Thaiföld.

Jó ideje megjelentek az első olyan prognózisok, amelyek szerint a víz válik új olajjá  Fotó: Wikimedia

A vízhiány már szintén realitás a Közel-Keleten, például Izrael vagy Irak számára, valamint Afrikában is Kenya, Mali, Burkina Faso, Nigéria, Szudán, Zimbabwe államaiban, de talán a legemlékezetesebb válsághelyzet Dél-Afrikában állt elő. Fokváros 2017–2018-ban az indiaihoz hasonló krízisen esett át, ám végül sikerült elkerülni a teljes vízhiányt.

Fokvárost is súlyos vízhiány sújtotta  Fotó: MTI/EPA/Nic Bothma

A Világbank szerint szomjas és bizonytalan jövő vár a Földre, ezért az emberiségnek nincs más választása, mint alkalmazkodni a vízhiányhoz.

Neked ajánljuk
Gyakoribbá válhat a szárazság Közép-Európában A tengerszint-emelkedés miatt megemelnek egy szigetországot Hogyan segíthetünk a Magyarországon honos vízimadár-állománynak? Útmutató a környezettudatos gardróbhoz Hogyan menekült az okos vidra egy hajóra az orka elől? (videó)
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam