2019. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A hőség a norvég gleccsereket sem kíméli

Az Európán végigsöprő hőség Norvégiát is utolérte. A rekordmagas, 30 Celsius-fok feletti hőmérséklet miatt a kutatók szerint fennáll a veszélye annak, hogy a norvég gleccserek egy része néhány éven belül teljesen eltűnik.

„Az itteni hőmérséklet meghaladja a 30 Celsius-fokot, ami egyértelműen a megmaradt hó és a gleccserek nagyfokú olvadásához vezet” – mondta Atle Nesje, a Bergeni Egyetem geológiaprofesszora, hozzátéve, hogy az olvadás miatt a gleccsertavak is megáradnak.

Liss Marie Andreassen, a norvégiai vízkészlet- és energiaügyi bizottság munkatársa szerint a norvégiai gleccserek nagy része eltűnhet a következő 20-50 évben. 

A norvég gleccserek is veszélyben vannak Fotó: Wikimedia

„A gleccserek éghajlatjelzők, és rendkívül érzékenyek a klímaváltozásra” – magyarázta a gleccserkutató. 

Nesje úgy véli, a nagyobb gleccserek még évekig ki fognak tartani, de már ezeknél is láthatóak a visszahúzódás jelei. „Ahogy a gleccserek zsugorodnak, úgy az olvadékvíz mennyisége is csökken, ami hatással lehet a vízellátásra és a mezőgazdaságra” – fejtette ki a professzor.

Nesje arra is felhívta a figyelmet, hogy a vízerőművek egy része gleccservízre támaszkodik, és a vízgyűjtő medencék egy része is eltűnhet. A jelentés szerint az előrejelzések 15 százalékkal több téli csapadékot és 2-3 Celsius-fokkal melegebb nyarakat ígérnek a század vége felé közeledve.

Neked ajánljuk
A Földet éltető óceánok lehetnek az emberiség legnagyobb ellenségei Klímaváltozás: Észak-Európát áradások fenyegethetik Németország után Norvégia is felfüggesztette az erdővédelmi segélyek folyósítását Brazíliának Trópusi vihar pusztít Houstonban Kis képes lepkeház – Könyv és művészeti alkotás
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam