2020. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A hőség darabjaira szedi Grönland jégtakaróját

A kutatók szerint az Észak-Afrika felől észak felé haladó forró levegő „darabokra zúzta” az európai melegrekordokat múlt héten, miután helyenként 4 Celsius-fokkal is meghaladta a hőmérséklet az addig mért legmagasabb értéket. A légköri mozgások ráadásul ezt a forróságot Grönland felé viszik majd.

Mindennek következtében a sziget jégtakarója fokozottan olvadhat, akár olyan vékonyra is mint 2012-ben, amely az eddigi mérések alapján a legvékonyabb szint volt.

A grönlandi jégtakaró a globális klímarendszer kulcsfontosságú eleme, olvadása a tengerszint emelkedéséhez és kiszámíthatatlan időjáráshoz vezethet.

Dán éghajlatkutatók adatai szerint csak júliusban 160 milliárd tonna olvadt el a grönlandi jégtakaró felszínéből. Az európai hőhullám hatással van az északi-sarkvidéki jégtakaró kiterjedtségére is, amely július közepén az eddig mért legalacsonyabb szinthez közelített.

Aggasztó, hogy a hőhullám Grönland felé tart Fotó: Flickr

Clare Nullis, a Meteorológiai Világszervezet szóvivője kiemelte: az egyre gyakoribb és intenzívebb hőhullámok az ember okozta klímaváltozás következményei. A brit meteorológiai szolgálat tanulmányára utalva elmondta: 2050-ig minden második évben lehet számítani a melegrekordokat megdöntő hőségekre.

Neked ajánljuk
A szibériai meleg súlyos következményekkel jár Ausztráliában zokniba bújtatják a csatornákat Az árvíz miatt egymillió embert kell kimenekíteni az indiai Asszám államból Modern kerékpárút épül Zamárdi és Balatonszárszó között Értékes műszert kapott a Csolnoky Kórház
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam