2020. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre súlyosabb mértékeket ölt a vízhiány

Katar, Izrael, Libanon, Irán, Jordánia, Líbia, Kuvait, Szaúd-Arábia, Eritrea, Egyesült Arab Emírségek, San Marino, Bahrein, India, Pakisztán, Türkmenisztán, Omán és Botswana – csak néhány ország, ahol a klímaváltozás vagy a vizek pazarló túlhasználata miatt súlyos vízhiányban szenvednek az emberek. 

Egy új tanulmány szerint a Föld népességének negyedét kitevő, mintegy tizenhét országban küzdenek rendkívül magas vízhiánnyal. Az országok közül tizenkettő a Közel-Keleten és Észak-Afrikában található, ahol a már szűkös vízkészletekre nehezedő nyomást súlyosbította a gyorsan növekvő kereslet és az éghajlatváltozás.

A vízhiány miatt sokan menekülhetnek Európába, de

már így is rengetegen hagyják maguk mögött Pakisztánt, Eritreát és Líbiát, de a következő években ez csak súlyosbodhat.

India az általános vízhiány szempontjából a 13. helyen áll, de mivel népessége háromszor nagyobb, mint a másik 17 országé, ezért összességében ott is rendkívülinek kell tekinteni a helyzetet.

Rengeteg embernek kell nélkülöznie a tiszta, iható ivóvizet Fotó: Flickr

Nemrég itt mi is beszámoltunk India hatodik legnagyobb városát, Csennait sújtó vízválságról, amelynek kialakulásában az emberi tevékenységnek nem kis szerepe lehetett, és amelyet vasúton szállított vízzel igyekeztek csillapítani. 

A kormányzati NITI intézet tanulmánya szerint 2020-ban már várhatóan 21 indiai város fogja megszenvedni a vízhiányt, köztük a főváros, Újdelhi, valamint az ország egyik gazdasági központja, Bengalaru is. A hatalmas országban

már most is évente mintegy 200 ezer ember veszíti életét a biztonságos ivóvízellátás hiánya miatt, ám a jelentés szerint 2030-ban már 600 millió indiai fog szembesülni magas vagy extrém vízhiánnyal.

Ezeken kívül még további 27 országban fenyeget a vízhiány. A The World Resources Institute (WRI) jelentéséből kiderül: míg Dél-Afrika a 48. és az Egyesült Államok a 71. helyen szerepel a listán, addig Nyugat-Fokföld tartományban és Új-Mexikóban rendkívül magas vízhiány tapasztalható. 

Neked ajánljuk
Egyre kevesebb víz van a magyar folyókban Klímaváltozás: cunamik fenyegethetik Alaszkát Rekordmeleg szeptember van mögöttünk Kék bolygó címmel indít podcastot Áder János Aggasztó mértékben olvadnak a svájci gleccserek
Tovább a forrásra: 888.hu
Vissza
Hírfolyam