2021. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

360 ezer éves lehet a Negev-sivatagi víztározó

Az eddig véltnél jóval idősebb lehet a Negev-sivatagi víztározó: izraeli, kínai, amerikai és svájci tudósok szerint az ősi tározó legalább 360 ezer éves lehet. A felfedezés sokat segíthet a globális klímaváltozás folyamatának megértésében. 

A kutatócsoport a felszín alatt több száz méterrel összegyűlt esővizet tanulmányozta Izraelben, a Negev-sivatagban. Mint kiderült, a víz egy olyan korábbi időszakból származik, amikor nagyobb volt a levegő páratartalma, és több eső esett ezen a vidéken. 

A Negev-sivatag víztartó rétege több száz köbkilométer vizet tartalmaz Fotó: Wikimedia

Eddig harmincezer évesnek vélték a víztározó réteg korát, mert a vízben a szénnek a 14-es tömegszámú izotópját mérték. 

Az új tanulmány szerzői azonban más módszert alkalmaztak, a kripton 81-es izotópját mérték, amely a szénnel szemben ritka elem a földkéregben, és nem tud behatolni a talajvízbe a környező sziklákból, ezért a szennyeződés nem befolyásolhatja a mérés pontosságát. 

Így derült ki, hogy két nedvesebb időszakból származik a vízzáró réteg vize: 360 000 és 20-30 000 évvel ezelőttről. Az adatok azt is elárulták, hogy az ősibb nedves időszakban a víz a trópusi Atlanti-óceán felett kialakult felhőkből származott. A második időszakban a földbe jutott víz forrása azonban a Földközi-tenger feletti felhők esőzése lehetett, akárcsak ma. 

A tanulmány a többi között rávilágított a Föld pályájának kisebb változásai és a jelentős éghajlatváltozások közötti kapcsolatokra is.

Neked ajánljuk
Vízhiány: egy víztározó miatt csaptak össze a kirgiz és a tádzsik erők Kep, a csőtöréseket kiszagoló szuper eb Új megoldás az SZTE kutatóitól a légköri szén-dioxid hasznosítására Az emberiség nagy céljai egymást támogatva is teljesülhetnek Szabadtéri és online kiállításon is megcsodálhatjuk Máté Bence alkotásait
Tovább a forrásra: ma.hu
Vissza
Hírfolyam