2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vízválság fenyegeti Los Angelest

A szakemberek szerint a kritikus vízválság  nemcsak a harmadik világ városait fenyegeti, hanem a többi között Los Angelest is. A World Resources Institute most közzétett egy listát, amely azt szemlélteti, hogy mely országoknak kell tartaniuk a klímaváltozás legsúlyosabb következményétől: a vízhiánytól. 

Nemrég itt számoltunk be arról, hogy Indiától Iránon át Botswanáig a világ 17 országában rendkívül kritikus a vízellátás helyzete.

Az elmúlt időszakban több nagyvárosban lépett fel akut vízhiány. Ezek közé tartozott São Paulo, az indiai Csennai és Fokváros. 

World Resources Institute jelentése arra figyelmeztet, hogy a felmelegedéssel több víz párolog el a tárolókból, miközben a szükséglet nő. Az érintett városokat időnként egyszerre sújtja a két szélsőség: São Paulóban egy évvel azután, hogy csaknem kimerültek a vízkészletek, áradások pusztítottak, Csennaiban négy éve árvizek voltak, most pedig tárolói szinte üresek.

A klímaváltozás miatt egyre komolyabb problémát jelent a tiszta, iható ivóvíz hiánya Fotó: Tim J. Keegan/Flickr

Mexikóváros olyan ütemben hozza felszínre a talajból vízkészleteit, hogy a város a szó szoros értelmében süllyed.

A bangladesi Dakkában a lakosság és a rengeteg vizet igénylő textilipar szükségleteit már csak több száz méter mély tárolókból tudják kielégíteni. A kutatók szerint a világ 33, hárommilliónál nagyobb lakosságú városát, összesen több mint 255 millió embert fenyeget igen súlyos vízhiány, annak egészségi és társadalmi következményeivel.

A tudósok szerint több lehetőség is lenne a helyzet javítására. Egyebek mellett gyűjteni kellene az esővizet, míg a mezőgazdaságban a sok vizet igényló termékek helyett, mint a rizs, a kevésbé vízigényes kölest kellene termelni.

A World Resources Institute közzétett egy listát, amelyen Magyarország a 113. helyen van. 

Fotó:World Resources Institute
Neked ajánljuk
A Fertő tó vízszintjének stabilizálására a Duna vizének az átvezetése nem jó megoldás Szemléltetés: Az országok évi vízfogyasztása egy-egy flakonban Kék Bolygó Podcast: Tiszta víz Újabb érvek a BKK-tól a városi közösségi közlekedés mellett Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam