2019. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A tájfun miatt tízezrek maradtak áram nélkül Japánban

Vietnám után Japánt is elérte a tájfun. Többen megsérültek, Isigaki, Mijako és Okinava szigetén 15 ezer háztartásban nincs áram, 68 légi járatot töröltek, leállították a térségben lévő szigetek közötti kompforgalmat. 

Az NHK japán közszolgálati televízió beszámolója szerint a heves szélben megrongálódtak a távvezetékek. Mijako szigetén keletkezett a legnagyobb kár az elektromos hálózatban. Okinava szigetén (a karate őshazájában) Naha és Ginovan városban négy ember megsérült.

A Lekima névre keresztelt trópusi ciklon idén már a kilencedik, amelyik a csendes-óceáni térségben képződött.

Az általa keltett heves szél sebessége eléri az óránkénti 162 kilométert. A rendkívüli időjárás miatt 155 kompjáratot töröltek.

A NASA amerikai űrkutatási hivatal Földi Obszervatóriuma készített műholdfelvételt a Lekimának elnevezett tájfunról Fotó: MTI/EPA/NASA Földi Obszervatóriuma

A ciklon Kína felé tart, ahol az ország keleti partvidékén már a négyfokozatú skálán második, sárga figyelmeztető jelzés van érvényben.

Nemrég itt számoltunk be arról, hogy Vietnám északi részén, a Wipha tájfunt kísérő esőzésekben és árvizekben legalább öt ember életét vesztette. Quan Son járásban az áradás egy teljes falut romba döntött.

Neked ajánljuk
Sugárszennyezett vizet engedhetnek a Csendes-óceánba? Tovább nőtt a Hagibis tájfun áldozatainak száma 10 évet kell várni a hidrogénhajtású autók áttörésére? Vállalatok a körforgásos gazdaságban – konferencia 2022-től csak villanybuszok beszerzését támogatja a kormány
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam