Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 6., Bíborka, Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vízkrízis: Magyarország sincs biztonságban

A World Resurces Institute napokban megjelent tanulmánya szerint nem csak a harmadik országokat fenyegeti vízhiány. Ürge-Vorsatz Diána klímakutató szerint meglehet, hogy pár évtizeden belül nekünk, magyaroknak is szembe kell néznünk a klímaváltozás egyik legsúlyosabb következményével. 

„A vízhiány számos jelenséggel kapcsolódik össze. Azokon a területeken például, ahol az éghajlatváltozás miatt már beindult egyfajta elsivatagosodás, öntözéssel próbálkoznak, miközben ott amúgy is nagy a küzdelem a meglévő édesvízkészletekért. A mezőgazdaság, az ipar és a lakosság megnövekedett vízigénye pedig együttesen okozzák az extrém vízhiányt, amit felerősít az is, hogy nem mindig a legügyesebben gazdálkodunk a vízkészleteinkkel” – mondta az InfoRádiónak Ürge-Vorsatz Diána klímakutató.

A szakértő nem tartja kizártnak, hogy annak ellenére, hogy Magyarország köztudottan gazdag vízkészletekben, egy-két évtizeden belül, még ha időlegesen, és csak bizonyos területeken, de

feszültség léphet föl azzal kapcsolatban, hogy ki használhatja föl a helyileg elérhető édesvízkészletet.

A World Resources Institute jelentése is kimondja: Közép-Európában növekedik az aszályos időszakok hossza és gyakorisága.

Óriási tévedés azt gondolni, hogy Magyarországot nem fenyegeti vízhiány Fotó: Pixabay

Az aszályosodás és a melegedés hatására gyorsabban párolog a talajból a víz, tehát egyre nagyobb lesz az igény az öntözésre. Mint azt a tanulmány is megjegyzi: valószínűleg egyre nagyobb tömegek kényszerülnek elhagyni szülőföldjüket a vízhiány miatt.

„Jelenleg is 500 millió ember él olyan területen, amely az elsivatagosodás áldozata. Ahhoz pedig, hogy ezeket a folyamatokat vissza lehessen fordítani, már most és nagyon ügyesen kellene változtatni például a mezőgazdasági, vízgazdálkodási, élelmiszer-termelési, élelmiszer-elosztási gyakorlatokon” – hangsúlyozta a klímakutató. 

Neked ajánljuk
A tudomány válaszai az emberiség vízproblémájára Árvízkatasztrófa Irakban Olaszországban víz helyett bor folyt a csapokból Kedves Szomszédaim, miben segíthetek? Magyar technológiák segíthetik a nyugat-balkáni térség klímavédelmét
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam