2019. október 19., Nándor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Afrikában egymilliárd tonna szén-dioxid kerül a levegőbe a szárazság miatt

A globális felmelegedés okozta vízhiány problémája sokkal összetettebb, mint gondoltuk. Afrika bizonyos részein nemcsak a szomjúsággal kell szembenézniük az ott élőknek, hanem azzal is, hogy az aszály sújtotta területek annyi szén-dioxidot bocsátanak ki évente, mint kétszázezer gépkocsi.

Az Edinburghi Egyetem Geotudományok Iskolájának vezetésével egy évtizeden át folytatott kutatás műholdas adatainak elemzéséből kiderült, hogy évente 1-1,5 milliárd tonna szén kerül a levegőbe Afrika trópusi területének északi térségében.

A megfigyelés rámutatott arra, hogy

a hosszan tartó és többször ismétlődő szárazság és a földhasználat megváltozása miatt rossz minőségűvé vált föld kibocsátja az általa tárolt szén-dioxidot Etiópia nyugati részén és Afrika trópusi részének nyugati vidékén.

Etiópia nyugati részén is rengeteg szén-dioxid kerül a levegőbe az aszály miatt Fotó: Flickr

„A szén-dioxid-kibocsátást nem fedezték volna fel csupán földi megfigyeléssel” – írták a kutatók, akik az amerikai űrkutatási hivatal két műholdja, a GOSAT és az OCO-2 által gyűjtött adatokat elemezték.

A szakemberek a műholdak adatait összevetették három olyan légköri modellel, amelyek a vegetációban végbement változásokat mutatták meg, továbbá más mérésekkel a talajvízről, a térségi tüzekről és a fotoszintézis szintjéről.

Neked ajánljuk
Trópusi vihar pusztít Houstonban Gyógyszermaradványok a hazai vizekben Nemzetközi lépések a Tisza védelmében A Coca-Cola is papírpalackokkal kísérletezik Egyre több az illegális hulladék Pécsen
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam