2020. július 12., Dalma, Izabella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre rosszabb a helyzet: súlyos vízhiány fenyeget

Súlyos vízválság fenyegeti a Földet, népességének negyede már most sem jut elegendő vagy megfelelő minőségű ivóvízhez – hívta fel a figyelmet Juhász Árpád geológus az M1-nek adott interjújában. 

Juhász Árpád kifejtette: a vízhiány növekedését többek között az okozza, hogy a népesség leginkább a vízhiányos területeken, Afrikában és Ázsiában bővül. Ezeken a területeken

a demográfiai robbanás mellett a globális felmelegedés hatása is intenzívebben jelentkezik.

A klímaváltozás egyik legrosszabb következménye a vízhiány  Fotó: Wikimedia

A geológus beszélt arról is, hogy  a világ vizeinek rendkívül kevés, mindössze 1 százaléka iható, a legnagyobb probléma pedig az, hogy ennek jelentős részét, 30-40 százalékát öntözésre használják. „A mezőgazdasági termelés és az ipar hihetetlen mennyiségű vizet használ fel, amely végül nem jut vissza az ivóvíz kinyerésére alkalmas körforgásba” – fűzte hozzá.

A műsorban szó volt arról a tanulmányról is, amely szerint több mint 17 országban küzdenek rendkívül nagy vízhiánnyal, de további 30 országban is csaknem kritikus a helyzet a klímaváltozás, a vizek pazarló túlhasználata és a környezetszennyezés miatt – erről korábban itt mi is beszámoltunk.

Neked ajánljuk
Tudta? Tunéziában emberek százainak biztosít ivóvizet egy magyar találmány Kegyetlen árvíz pusztított Kínában Juhász Árpád: Az ember nem tanul a múltból, nem tanul a drámai helyzetekből Az Európai Bizottság elnökéhez fordult segítségért Áder János A kihalás szélén áll a makifélék csaknem egyharmada, az északi simabálna és a mezei hörcsög is
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam