2019. november 13., Szilvia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fontos részlet derült ki az ősi óceánokról

A Weizmann Tudományos Intézet kutatói szerint az ősi óceánok vízhőmérséklete nem volt magasabb a mostaninál. A felfedezés fontos kulcs lehet minden olyan tanulmányhoz, amely a primitív életformák fejlődésétől a tengervíz kémiájának geológiai történetét, változásait, a klímaváltozást kutatja.

A geotudomány képviselői szerint

az első óceán vize igen meleg – legalább 70 Celsius-fok – lehetett, míg mások úgy vélik, hogy a vízhőmérséklet közelebb lehetett a maihoz, amely 15 Celsius-fok körüli.

Nehéz volt meghatározni azt, hogy az izotóp-összetétel változását a tengervíz hűlése vagy a víz izotóp-összetételében végbemenő változás okozza-e Fotó: Pixabay

Az izraeli tudósok kutatásukba ősi vas-oxidok finom koncentrikus rétegeiből álló kicsiny tojás alakú szemcséket vontak be, amelyeket a világ legkülönbözőbb pontjairól gyűjtöttek össze. A minták a legkülönbözőbb geológiai időszakokból származtak, a legöregebb mintegy kétmilliárd éves volt.

Mint kiderült, a szakemberek kalibrálták a hőmérsékletfüggő oxigénizotóp megoszlását a vas-oxidok és az üledékes oldatok között, és létrehozták tengeri vas-oxidok oxigénizotóp-jegyzékét az elmúlt kétmilliárd évre visszamenően.

Megállapították, hogy a víz izotóp-összetételében végbemenő változás és nem a víz hűlése határozza meg a megfigyelt geológiai folyamatot.

Neked ajánljuk
Budapesti Víz Világtalálkozó: a fórum, ahol a tudomány és a politika találkozik Fontos feladatokat jelöltek ki a Budapesti Víz Világtalálkozó záródokumentumában Tévhitek a klímaváltozásról: Az új világ = sivatag és csótányok? Nem csak a „világbékéért”, a tiszta tengerpartokért is tesznek a szépségkirálynők „Alkoss az esőerdőkért!” – Környezetvédelmi alkotópályázat
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam