2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tőzsdére kellene vinni az ivóvizet?

Csehországban is óriási károkat okozott a szárazság, amely a szakemberek szerint egyre gyakoribbá válhat az országban. Petr Procházka közgazdász szerint a vízfelhasználás kordában tartására a víztőzsde jelenthetne megoldást. 

Csehország területének 60 százalékát sújtotta idén rendkívüli szárazság, ezért a kormány kénytelen volt megváltoztatni a vízfelhasználási törvényt. Egyebek mellett lehetővé tették a helyi közösségeknek, hogy szabályozzák a vállalatok, a farmerek és a lakosság vízfelhasználását. A kutatók szerint a következő 30 évben 500 milliárd koronát kellene költeni a vízgazdálkodásra ahhoz, hogy garantálják a vízellátás biztonságát.

Egy újabb hosszú távú szárazság 80 milliárd korona (980 milliárd forint) kárt okozna a cseh gazdaságnak, amely 1,6 százalékponttal csökkentené a GDP-t – idézte a Radio Praha az Élettudományi Egyetem kutatóinak tanulmányát. Ebben az esetben

korlátozni kellene egyes iparágak, illetve rossz esetben a lakosság vízfelhasználását is.

Csehországban tőzsdei árucikké tennék a vizet Fotó: Pixabay

Petr Procházka közgazdász azonban úgy véli, hogy meg kellene fontolni egy nyilvános vízpiac – víztőzsde – bevezetését, amely világosan mutatná a víz aktuális árát, beleértve abba az ivóvíz előállításának költségeit is. Ezt a piacot össze lehetne kötni egy vízkibocsátási engedélyezési rendszerrel. A javaslat célja, hogy gazdasági ösztönzőkkel segítse a szárazság elleni harcot.

Neked ajánljuk
Nem aggódnak egy esetleges jövőbeli vízhiány miatt a magyarok Áder János: a 21. század legfontosabb kérdése a víz Áder János átadta az idei Stockholmi Ifjúsági Vízdíj magyarországi nyertesének díját Több mint egy évig vittek ebédet a rászorulóknak Kaposváron Újabb melegrekord dőlt meg, ezúttal Moszkvában és Szentpéterváron
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam