2021. március 1., Albin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Minden idők legpusztítóbb hurrikánja

A Dorian továbbhaladt a Bahamáktól, és hatalmas pusztítást hagyott maga mögött, ezzel kiérdemelte a „minden idők legpusztítóbb hurrikánja” elnevezést. A szakértők szerint minderről a globális felmelegedés tehet. 

„Határozott egyetértés alakult ki a hurrikánt vizsgáló tudósok között abban, hogy a felmelegedés egyre több intenzív, azaz 4-es és 5-ös erejű hurrikánhoz vezet” –magyarázta az Euronewsnak Timothy M. Hall, a NASA GISS munkatársa.

„Egyszerűen arról van szó, hogy a melegebb éghajlatban az óceán jobban fölmelegszik. Ez a hő lényegében a hurrikánok fűtőanyaga. A magasabb hőmérséklet azt eredményezi, hogy több víz párolog el a levegőbe, és ezt a vízpárát beszippantja a vihar. Azután, amikor eső keletkezik, felszabadul a hő, amely tovább növeli a vihar intenzitását” – tette hozzá a szakember. 

Abban még nem biztosak a klímakutatók, hogy az éghajlatváltozás növeli-e a hurrikánok előfordulásának számát, de azt meg lehet állapítani, hogy az óceán melegebb hőmérséklete és a tengerszint megnövekedése várhatóan fokozza a viharok hevességét és negatív hatásait.

Timothy M. Hall szerint

az éghajlat melegedésével nem keletkezik több hurrikán, de a formálódó viharok nagyobb intenzitást érnek el. Ezek az extra erejű viharok azután a partokon óriási károkat okoznak.

A kutató azt is hangsúlyozta, hogy a hurrikán kockázatának vizsgálata szempontjából a pusztító erejű viharok növekvő tendenciája számít.

Az amerikai Nemzeti Óceanográfiai és Atmoszférakutató Hivatal (NOAA) által készített műholdfelvétel a Juliette, Fernand és Dorian névre keresztelt trópusi viharokról Fotó: MTI/EPA/NOAA

A legfrissebb elemzések arra a következtetésre jutottak, hogy az egyes régiókban, köztük az Atlanti-óceán északi részén előforduló legerősebb hurrikánok intenzitása megnőtt az elmúlt két-három évtizedben.

Az Egyesült Államok Atlanti-óceán felőli kontinentális térségében a modellezés 45-87 százalékos növekedést vetít előre a 4-es és 5-ös kategóriába tartozó hurrikánok gyakoriságát illetően.

A tengerszint emelkedésével ráadásul valószínűleg még súlyosabb károkat okoznak a jövőbeni part menti viharok, beleértve a hurrikánokat is. Globális átlagban a tengerszint várhatóan akár 1,2 méterrel is emelkedhet a következő évszázadban.

Neked ajánljuk
Szétesett a világ legnagyobb jéghegye Idén a finn Lahti lett az Európai Unió zöld fővárosa Zöld jeles napok népmesei keretbe fonva A Coca-Cola új, mini üdítős palackját nem nézik jó szemmel a környezetvédők Latin-Amerikában hódít az elektronikus zenébe szőtt természet
Tovább a forrásra: euronews.com
Vissza
Hírfolyam