Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 3., Buda, Richárd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A globális felmelegedés Svédország egykor legmagasabb hegyét sem kíméli

Az elmúlt öt évtizedben 24 méternyit olvadt Svédország legmagasabb hegye, a Kebnekaise déli csúcsa, amely egykor az ország legmagasabb csúcsának számított – írja a svéd Local nyomán az index.hu.

A Svédország északi részén fekvő hegységnek két fő csúcsa van: korábban a gleccserrel borított déli volt a magasabb, de ez a hőmérséklet emelkedése miatti folyamatos olvadás következtében megváltozott, 

tavaly óta már az északi csúcs a magasabb, amelyet nem borít jég, így nem zsugorodik.

A  Kebnekaise északi csúcsa Fotó: Stockholm Univerity

A Tarfala hegyi állomás kutatóinak adatai szerint a déli csúcs jelenleg 2095,6 méter magas, ezzel 1,2 méterrel alacsonyabb, mint a 2096,8 méteres északi csúcs. A méréseket vezető Gunhild Ninis Rosqvist, a Stockholm Egyetem tudósa szerint a déli csúcs esetében ez a legkisebb magasság, amelyet valaha mértek.

A déli csúcs magassága évszaktól függően háromméteres változásokon is átmehet év közben, a legnagyobb magasságát általában májusban éri el, a legkisebbet szeptemberben. Most a déli csúcs év közben még vissza-visszaelőzi az északit magasságban, de ha folytatódik a tendencia, hamarosan egész évben alulmarad.

Neked ajánljuk
Nagy baj lehet abból, ha a Denman-gleccser teljesen elolvad A tudomány válaszai az emberiség vízproblémájára Magvas gondolatok jégbe öntve Először keltek ki keafiókák Magyarországon Vízi egypercesek – Novellapályázat
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam