2019. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A lengyelek ezermilliárdos vízmegtakarítási programot indítanának

A lengyel kormány egy vízmegtartási program fő pontjait fogadta el, hogy mintegy ezermilliárd forintnak megfelelő beruházásokkal 2027-ig duplájára növeljék az ország víztartalékait. A végleges tervet legkésőbb 2021 elején hagyhatják jóvá.

 A lengyel miniszterelnöki sajtóiroda közleménye szerint az intézkedésekre azért van szükség, mert az utóbbi években egyre csak nő Lengyelország vízhiánya.

Az elfogadott terv szerint a következő években 94 beruházást valósítanak meg összesen 10-14 milliárd zloty (mintegy 764 milliárd – 1 ezer milliárd forint) értékben.

Mindenekelőtt víztározókról van szó, de elősegítenék a természetes és a mezőgazdasági talajvízmegtartást is. Egyúttal javítani akarnak a belvízi hajózás stabilitásán és minőségén.

A programot az uniós költségvetési keretből, hitelekből, állami és önkormányzati költségvetésből is fedeznék.

A lengyel mezőgazdasági tárca augusztus közepén közzétett adatai szerint idén 1,87 milliárd zlotyra (143 milliárd forint) becsüli az aszály okozta károkat a mezőgazdasági terményekben mintegy 1,8 millió hektárnyi területen. A lengyel kormány ezért kártérítési programot is meghirdetett a gazdák számára.

A döntés érthető, hiszen nyáron itt számoltunk be arról, hogy annyira kiszáradt a Visztula, hogy az emberek már gyalog keltek át rajta. 

Neked ajánljuk
Több ausztrál város is kifogyhat az ivóvízből Trópusi vihar pusztít Houstonban Harminc centiméteren múlik a sorsunk, vigyázni kellene rá A Coca-Cola is papírpalackokkal kísérletezik Egyre több az illegális hulladék Pécsen
Tovább a forrásra: ma.hu
Vissza
Hírfolyam