2021. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Alig egy hónap múlva kezdődik a Budapesti Víz Világtalálkozó

Október 15-én Áder János köztársasági elnök, a rendezvény fővédnöke nyitóbeszédével veszi kezdetét a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019, melynek kiemelt témája a globális vízválság megelőzése, ezen belül is a kevés víz, a sok víz és a szennyezett víz okozta problémák megoldása. 

Az utolsó fázisba érkezett az év legfontosabb hazai diplomáciai eseménye, a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 előkészítése.

Az alig egy hónap múlva kezdődő rendezvényre közel kétezer résztvevőt várnak a világ minden részéről, köztük állam- és kormányfőket, minisztereket, valamint a pénzügyi és vízügyi szektor képviselőit.

Részvételi szándékát jelezte többek között Samdech Hun Sen, Kambodzsa miniszterelnöke, Peter Turkson bíboros, az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma prefektusa, valamint Liqun Jin, az Ázsiai Infrastrukturális Befektetési Bank elnöke. 

Alig egy hónap múlva kezdődik az év legfontosabb diplomáciai eseménye Fotó: budapestwatersummit.hu

A „Megelőzni a válságot” szlogen jól mutatja, hogy az esemény célja nemcsak a figyelemfelkeltés, hanem a cselekvésre való buzdítás is.

A rendezvény programja a többi között olyan kiemelt témákra fókuszál, mint a víz értéke, a vízkészletekre nehezedő nyomás és a tömeges migráció közötti összefüggések, illetve a tudomány, valamint a technológia szerepe a közelgő vízválság elkerülésében.

Az esemény zárásaként a szervezők – a válság közelségét is érzékeltetve – a nemzetközi közösség számára iránymutatást nyújtó, konkrét ajánlásokat tartalmazó felhívást – az ún. Budapest Felhívás – fogalmaznak meg Szöllősi-Nagy András, a Nemzetközi Program- és Szövegező Bizottság elnöke vezetésével. A rendezvényt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszéde zárja október 17-én délután.

„Öt kontinensről folyamatosan érkeznek a regisztrációk az eseményre: államfők, miniszterek, a víz, a szanitáció és a fenntartható vízgazdálkodás témaköreivel foglalkozó nemzetközi intézmények, illetve a kormányok, az üzleti, a pénzügyi és a tudományos élet képviselői jelzik részvételi szándékukat. Kiemelt érdeklődést tapasztalunk azon országok részéről, amelyeknek az elmúlt években már szembe kellett nézniük a vízválság következményeivel: képviselőik valóban azért jönnek el az eseményre, hogy a vízügyi kihívások megelőzéséhez és kezeléséhez alkalmazható iránymutatással térjenek vissza hazájukba” – tájékoztatott Joó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium export növeléséért felelős helyettes államtitkára, az eseményt előkészítő Tárcaközi Bizottság elnöke, majd hozzátette:

„A BWS 2019 a korábbinál is nagyobb hangsúlyt helyez a megvalósításra, ezért is kap kiemelt szerepet az EXPO, ahol a hazai vízipar mutatkozik be.”

Áder János köztársasági elnök a Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 kiállításán Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Minden érdeklődő számára nyitott a BWS Szakkiállítás

A Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) közreműködésével megszervezésre kerülő „Digitális és Természetközeli Fenntartható Megoldások” elnevezésű szakkiállítás

most először nemcsak a szakma, hanem a nagyközönség számára is nyitott, hiszen a kiállítás az esemény második és harmadik napján, október 16–17-én előzetes regisztráció nélkül is látogatható lesz.

A szakkiállítás területén külön szakmai program és kerekasztal-beszélgetések is várják az érdeklődőket, ahol többek között a már megvalósult sikeres projekteket mutatják be a jelen lévő hazai vállalkozások és szervezetek.

  • Az esemény weboldalán – www.budapestwatersummit.hu – minden előzetes információ megtalálható a konferencia programjáról.
Neked ajánljuk
Vízkrízis Isztambulban: 40 napon belül kritikussá válhat a helyzet Árvíz Szerbiában Áder János podcastja a ráckevei olajkatasztrófával foglalkozott Új, ingyenes platform segíti a természettudományos tárgyak oktatását Közel 41 000 ételcsomag kerülhetett szétosztásra
Tovább a forrásra: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam