Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 8., Dénes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímaváltozás: Észak-Európát áradások fenyegethetik

Egy, a Science Advances című szaklapban publikált tanulmány szerint a klímaváltozás jelentősen megnövelheti az áradások mennyiségét Nagy-Britannia és Észak-Európa partjainál. A növekvő hőmérséklet miatt ugyanis jóval gyakrabban vághatnak majd egybe az árhullámok a heves esőzésekkel.

Számítógépes modellekkel vizsgálták meg, hogy a globális felmelegedés hogyan befolyásolja az árhullámokat, az esőzéseket, illetve ezek kölcsönhatását. A két jelenséget jellemzően külön vizsgálják a szakértők, pedig gyakran ugyanaz a ciklon felelős értük, együtt pedig komoly problémákat is tudnak okozni. 

A most megjelent adatok alapján jelenleg hatéves periódusokra bontva a part menti területek három százalékánál jelentkezik több alkalommal áradás, ezek nagy része azonban a Földközi-tenger partvidékéhez köthető.

Az elemzésekből ugyanakkor kiderült, hogy

a hőmérséklet növekedésével a kétezres évek végére háromról tizenegy százalékra kúszhat fel az érintett szakaszok száma.

Sokkal több áradás lehet majd Európa északi részén a klímaváltozás miatt Fotó: Pixabay

A tanulmány alapján Európa északi részén növekedhet majd jelentősen az ilyen események gyakorisága, az emberek főleg Nagy-Britannia nyugati partján,
Franciaország északi részén és az Északi-tenger keleti és déli partvidékén számíthatnak arra, hogy elöntheti őket a víz.

Neked ajánljuk
Árvízkatasztrófa Irakban Spanyolországra négy hónapnyi csapadék zúdult egyetlen nap alatt Hazánk több mint 145 millió euró támogatást kap árvízvédelemre és vízgazdálkodás fejlesztésére A felesleges felhalmozásnak a környezeti ára is nagy Több milliárd ember tartózkodási helyét árulja el a Google a járvány alatt
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam