2019. október 17., Hedvig
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sugárszennyezett vizet engedhetnek a Csendes-óceánba?

2011. március 11-én kilences erősségű földrengést mértek Japánban, amely megrázta a fukusimai atomerőművet is. Azóta több mint egymillió tonna sugárszennyezett vizet gyűjtöttek össze a megrongálódott erőmű hűtőrendszeréből, de mi lesz, ha a tartályok 2022-re megtelnek?

„Az egyetlen lehetőség a probléma megoldására, ha a tengerbe öntik, és ott felhígul” – nyilatkozta Harada Josiaki japán környezetvédelmi miniszter arról, mi történhet a radioaktív vízzel, miután a tározók megtelnek.

A kérdést a japán kormány fogja megvitatni, a végső döntés előtt pedig megvárják egy szakértői bizottság jelentését.

Ha szabad utat engednek a sugárszennyezett víz tengerbe öntésének, akkor a lépés kiválthatja az olyan szomszédos országok haragját, mint Dél-Korea.

A Fukusima erőmű Fotó: Flickr

A tengerparton fekvő atomerőművek rendszerint eresztenek valamennyi hűtővizet az óceánba. Ez a víz tartalmaz tríciumot, a hidrogén radioaktív izotópját, amelyet nehéz leválasztani, és amelyet viszonylag ártalmatlannak tekintenek.

Neked ajánljuk
Magyar fejlesztés a gyógyszermaradványok ellen A gyógyszermaradványok akár az ételekben is megjelenhetnek A nukleáris energiára is szükség van a klímavédelmi célok eléréséhez Ne maradjon le semmiről! Elérhető a Budapesti Víz Világtalálkozó mobilapplikációja A Föld egyik legfontosabb élőlénye mobiltelefonoktól is pusztul?
Tovább a forrásra: budapestwatersummit.hu
Vissza
Hírfolyam