2020. szeptember 18., Diána
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sugárszennyezett vizet engedhetnek a Csendes-óceánba?

2011. március 11-én kilences erősségű földrengést mértek Japánban, amely megrázta a fukusimai atomerőművet is. Azóta több mint egymillió tonna sugárszennyezett vizet gyűjtöttek össze a megrongálódott erőmű hűtőrendszeréből, de mi lesz, ha a tartályok 2022-re megtelnek?

„Az egyetlen lehetőség a probléma megoldására, ha a tengerbe öntik, és ott felhígul” – nyilatkozta Harada Josiaki japán környezetvédelmi miniszter arról, mi történhet a radioaktív vízzel, miután a tározók megtelnek.

A kérdést a japán kormány fogja megvitatni, a végső döntés előtt pedig megvárják egy szakértői bizottság jelentését.

Ha szabad utat engednek a sugárszennyezett víz tengerbe öntésének, akkor a lépés kiválthatja az olyan szomszédos országok haragját, mint Dél-Korea.

A Fukusima erőmű Fotó: Flickr

A tengerparton fekvő atomerőművek rendszerint eresztenek valamennyi hűtővizet az óceánba. Ez a víz tartalmaz tríciumot, a hidrogén radioaktív izotópját, amelyet nehéz leválasztani, és amelyet viszonylag ártalmatlannak tekintenek.

Neked ajánljuk
A mauritiusi olajszennyezést követően 27 delfin tetemét vetette partra a víz Japánban nyolcmillió embernek kellett elhagynia az otthonát a tájfun miatt Ragadozók titkos élete – Tengerek mélyén (természetfilm) Így tároljuk a zöldséget és gyümölcsöt, hogy ne vesszenek kárba Az Európai Bizottság bemutatta új éghajlatvédelmi tervét
Tovább a forrásra: budapestwatersummit.hu
Vissza
Hírfolyam