2022. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Milliók maradtak víz nélkül Zimbabwéban

Több mint kétmillió hararei lakos maradt vezetékes vízellátás nélkül, miután a zimbabwei főváros vezetése pénzhiány miatt leállította Harare víztisztító berendezését. Az embereket azonban nemcsak a szomjúság, hanem a járványok is fenyegethetik. 

Egyre nagyobb a baj Zimbabwéban, amely képtelen kilábalni a pénzügyi összeomlásból. Emmerson Mnangagwa zimbabwei államfőnek bő másfél éve tartó elnöki tisztsége alatt egyelőre nem sikerült stabilizálnia a gazdaságot.

Zimbabwe fővárosa, Harare városi tanácsának a szóvivője, Micahel Chideme elmondta, hogy 

a város nem rendelkezik a víztisztító vegyszerek behozatalához szükséges külföldi fizetőeszközökkel.

Chideme megerősítette, hogy a vízhiány minden fővárosi lakost érint, egyúttal a fenyegető járványveszélyre is figyelmeztetett.

„Az infláció és az árfolyam-ingadozások következtében kimerítettük a vízellátásra vonatkozó költségvetésünket” – tette hozzá.

Az alpolgármester szerint a helyi hatóságoknak havonta 2,7 millió amerikai dollárra van szükségük ahhoz, hogy megvehessék a víztisztításhoz szükséges vegyszereket, de ennek még a harmada sem folyik be. 

A vízhiány miatt a térség szegényebb lakosai olyan folyókból és kutakból kénytelenek vízhez jutni, amelyeknek a vízminősége nem ellenőrzött. A dpa hírügynökségnek a helyiek azt mondták, igyekeznek felforralni a vizet, mielőtt megisszák, ám a gyakori áramkimaradások miatt ez sem lehetséges mindig. Az El Niño jelenség miatt ugyanis vészesen lecsökkent a vízmennyiség az ország legfőbb tárolóiban, többek között a Kariba duzzasztóban, melyből az ország legnagyobb vízerőművét hajtják meg vízzel, a városok elektromos árammal való ellátásáért. 

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam