2020. augusztus 7., Ibolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyarország is érintett „ a sok víz, a kevés víz és a szennyezett víz” drámájában

Sikeres fenntarthatósági fordulat a vízzel való felelős bánásmód nélkül elképzelhetetlen – mondta Áder János, amikor felszólalt a Fenntartható Fejlődési Célokról szóló csúcstalálkozón az ENSZ-ben. Az államfő kiemelte: Magyarország érintett a „sok víz, a kevés víz és a szennyezett víz” drámájában.

Áder János köztársasági elnök a New York-i csúcstalálkozón elmondta, hogy a klímaváltozás hatására az egyre szélsőségesebbé váló időjárás miatt a korábbi rekordokat megdöntő árvizek vonulnak le a magyar folyókon is.

Az elmúlt 200 évben 4200 kilométer védmű épült, de az extrém árvizek ellen ezek már nem nyújtanának védelmet. Ismertette, hogy ezért a Tiszán 12 szükségtározót kell építeni, és így egy méterrel lehet csökkenteni a vízszintet.

Csak a korábban megépített töltések és ezek a tározók együttesen tudják megvédeni a folyó mentén élőket – tette hozzá az államfő.

A köztársasági elnök beszélt arról is, hogy az árvizek mellett Magyarország 10 százalékát az elsivatagosodás is fenyegeti.

„Ahhoz, hogy a nagyobb bajt elkerüljük, a következő tíz évben több pénzt kell előteremtenünk, mint amennyit az elmúlt 50 évben költöttünk”

– tette hozzá.

Áder János köztársasági elnök is felszólalt a Fenntartható Fejlődési Célokról szóló csúcstalálkozón az ENSZ-ben, a világszervezet New York-i székházában Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Áder János kitért arra is, hogy húsz évvel ezelőtt még csak a magyarországi szennyvizek húsz százalékát tisztították meg. Ma már ez az arány 90 százalékos. De az elköltött milliárdok megtérülnek, hiszen a lakosság ellátása, a korszerű mezőgazdasági művelés vagy a modern ipar tiszta víz nélkül elképzelhetetlen – szögezte le.

„Büszkén állíthatjuk, hogy Magyarországot folyóink tisztább állapotban hagyják el, mint ahogy hozzánk érkeznek” – fogalmazott Áder János, aki a csúcstalálkozón kiemelte: „a magyarországi példák erősítsék hitüket, hogy érdemes ugyanezért a célért évekig, évtizedekig dolgozni”.

Neked ajánljuk
A Duna vízhozamának 30-szorosával pusztít a Jangce Magyar szakemberek is részt vesznek az Atlanti-óceánt kutató projektben Áder János az ukrán és a román elnökhöz fordult a folyószennyezések miatt A Scania üzemei is száműzték a fosszilis energiát Jelentősen drágultak a gyümölcsök idén
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam