2020. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre rosszabb a helyzet az Antarktiszon

Az Antarktisz 5 millió négyzet-kilométernyi területéről készült műholdfelvételt vizsgáltak meg a tudósok, hogy megnézzék, mennyire rossz a helyzet: több mint 65 ezer tavat találtak, ez pedig komoly aggodalomra ad okot. 

Rövid időn belül már a második igen rossz hír érkezett az Antarktiszról, amely jól mutatja, milyen súlyos hatása van a klímaváltozásnak. A napokban 

egy 315 milliárd tonnás jégdarab szakadt le a területről, nemrég pedig egy szintén letaglózó adat került elő: a kutatók több tízezer olvadéktavat találtak az Antarktisz keleti jégtábláin.

Egyre rosszabb a helyzet az Antarktiszon  Fotó: Wikimedia

A brit Durhami Egyetem és Lancasteri Egyetem tudósai a Scientific Reports című tudományos lapban adták közre jelentésüket, amelyhez 5 millió négyzet-kilométernyi területről készült nagy felbontású műholdképet vizsgáltak át még 2017 nyarán. A vizsgálat során kiderült, hogy több mint 65 400 olyan tavat találtak a jég felszínén, amely a megolvadt jég vízéből keletkezett. Bár a méretüket tekintve a legtöbbjük akkora, mint egy átlagos úszómedence, volt közte olyan is, amely nagyjából 70 négyzet-kilométernyi területen nyúlt el.

Az olvadás a nyári időszakban természetes jelenség, a kutatókat azonban ledöbbentette, milyen sok tó keletkezett emiatt.

A tudósok a megfigyelések során arra jutottak, hogy a klímaváltozás ezt a területet is kikezdte, és a jövőben tovább ronthat a helyzetén a globális felmelegedés.

Neked ajánljuk
Így emelkedik a tengerszint Mi lesz, ha a világ tetején elolvad a hó? A türkizkék jég nyomában Nem csak szavakban zöldül a Visa Virágos hangulatban, műanyag nélkül
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam