2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vízspórolás öt lépésben

A tiszta víz óriási kincs, mégis rengeteget használunk el feleslegesen: a csöpögő csapból naponta akár 75 liter víz is elfolyhat. A vízzel spórolni kötelességünk: így nemcsak több jut másnak, de a pénztárcánkat is kímélhetjük. 

Napjainkban egyre komolyabb problémát okoz a tiszta, iható ivóvíz hiánya – ezért is olyan fontos, hogy megtanuljunk vigyázni rá. A Budapesti Víz Világtalálkozó honlapján ezúttal a vízspórolás legfontosabb praktikáit szedték egy csokorba:

ALAKÍTSUNK KI HELYES RUTINT

A vízpazarlást leginkább a napi szokások átalakításával tudjuk elkerülni, például fokozottan ügyeljünk arra, hogy fogmosás vagy borotválkozás alatt elzárjuk a csapot. Ha nem pakoltuk tele teljesen a mosógépet, akkor ne egész programot indítsunk el, hiszen olyankor fél adagot mosunk teljes mennyiségű vízzel. Figyeljünk arra is, hogy ne engedjük tele a kádat fürdéskor, valamint zuhanyozzunk rövidebb ideig.

SZOKJUNK LE A PALACKOZOTT VÍZRŐL

A legtöbb helyen a vezetékes víz kiváló minőségű, és biztonsággal fogyasztható. Ha mégis aggódunk a szennyezéstől, szerezzünk be vízszűrős kancsót, így nemcsak a vízpazarlás ellen, de a műanyagszemét csökkentéséért is teszünk.

Palackozott víz helyett fogyasszunk csapvizet Fotó: Pixabay

SZERELJÜNK FEL VÍZTAKARÉKOSSÁGI BERENDEZÉSEKET

Az alacsony vízigényű háztartási gépek és a víztakarékos csapok idővel visszahozzák az árukat, de jó befektetés lehet a víztakarékos zuhanyfej, illetve kapható csapokra szerelhető víztakarékos adapter is. Ezeknek az eszközöknek a segítségével akár 80 százalékkal csökkenteni lehet a vízfelhasználást.

JOBBAN JÁRUNK AZ AUTÓMOSÓVAL?

Érdemes megfontolni, hogy autónkat ne otthon, hanem autómosóban mossuk le: egyrészt ezek a szolgáltatások sokkal hatékonyabb vízfelhasználás mellett működnek, másrészt a tisztítószerekkel szennyezett vizet megfelelően el tudják vezetni.

TAKARÉKOSKODJUNK A KERTBEN IS

Amikor kertünkbe, teraszunkra új növényt ültetünk, fontoljuk meg, hogy mekkora vízigénye van az adott növénynek, és válasszunk inkább olyat, amely jobban tűri a szárazságot. A locsoláshoz használjunk esővizet, vagy gyűjtsük a szürkevizet, például a vízforraló aljában, kulacsban vagy zöldségek-gyümölcsök mosásához használt vízzel kiválóan lehet locsolni.

Neked ajánljuk
A katasztrófavédelem és a Samsung SDI is vizsgálódik a gödi kutak ügyében Tengervízből ivóvizet gombnyomásra? Lehetséges! Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank Gyereknapon nosztalgiavillamos röpít Hűvösvölgybe
Tovább a forrásra: budapestwatersummit.hu
Vissza
Hírfolyam