2020. július 11., Lili, Nóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mit tehetünk a vízbe jutott gyógyszermaradványok ellen?

Az emberi és állati szervezetbe juttatott gyógyszerhatóanyagok egy része változatlan formában távozik a vizelettel, majd a vegyületek olyan felszíni vizekbe kerülhetnek, amelyek ivóvízbázisként szolgálnak, így kockázatot jelenthetnek a vízi ökoszisztémákra és az ivóvizek tisztaságára egyaránt.

A gyógyszermaradványok ivóvízbe kerülésének megakadályozására a leghatékonyabb módszer a megelőzés, vagyis a természetes vizekbe való bekerülés megakadályozása lehet.

Hosszú távon a lakosság szemléletformálása, az orvosok továbbképzése révén csökkenthető lenne a túlzott gyógyszerhasználat. A „zöld”, gyorsabban lebomló gyógyszerek fejlesztésével csökkenhetne a veszélyes, perzisztens molekulák száma, de fontos volna a fel nem használt gyógyszerek megfelelő gyűjtése és ártalmatlanítása is.

Rövid távon azonban mindenképpen a szennyvíztisztítási technológiák fejlesztése jelentheti a megoldást.

Szennyezőforrást jelenthetnek a nem megfelelően elhelyezett gyógyszerhulladékok és az elavult technológiájú gyógyszergyárak is Fotó: Pixabay

Az egyes gyógyszerhatóanyagok a vizekben igen alacsony koncentrációban vannak jelen, ám sok száz különféle vegyület együttes jelenlétéről van szó, ami megnehezíti a hosszú távú hatások megbecslését, illetve a hatékony vízkezelést.

Mivel a jelenleg alkalmazott szennyvízkezelő technológiák a hatóanyagok jelentős részét nem képesek eltávolítani, világszerte dolgoznak azon, hogy a víztisztítókat felszereljék gyógyszer- és vegyszermaradványok kiszűrésére alkalmas aktívszenes szűrővel vagy egyéb hatékony technológiával.

Már az is nagy előrelépés lenne, ha a kórházak szennyvizét külön előkezelnék. A klórozásos vízkezelés a gyógyszermaradványok koncentrációját a felére csökkenti, ugyanakkor a folyamat során – szintén káros hatású – szabad gyökök keletkeznek. Ugyanez elmondható a nagy hatékonyságú ózonos kezelésről is. Fordított ozmózissal a nagyobb méretű hatóanyag-molekulák akár 99 százaléka is eltávolítható, de szintén hatékony az aktív szenes vagy a nanoszűrés. E technológiák jellemzője azonban, hogy igen költségesek, és ezért nem alkalmasak nagy volumenű szennyvíz olcsó kezelésére.

A gyógyszermaradványok a vízi ökoszisztémákra és az ivóvizek tisztaságára egyaránt kockázatot jelenthetnek Fotó: Pexels

Az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló 201/2001 (X. 25) kormányrendelet a gyógyszerek és egyéb gyógyszergyári vegyi anyagok jelenlétének vizsgálatát nem írja elő. A gyógyszergyárak, kutatólaboratóriumok, illetve kórházak, gyógyfürdők elfolyó vizeinek minőségbiztosítására jelenleg nincs megfelelő (hatékony és konkrét) szabályozás. Ugyanakkor ezzel a kérdéssel kiemelten kell foglalkoznunk, mert a hatások már rövid távon is beláthatatlanok és károsak lehetnek.

Napjainkban a költséghatékony és környezetbarát megoldások keresése kiemelten fontos.

Ilyen lehet a gyógyszerhatóanyagok megkötése különböző természetes adszorbenseken, így a gyógyszermolekulák káros metabolitok, gyökök keletkezése nélküli kivonása a vízből. Ez megtörténhet különböző nagy felületi megkötő képességű anyagokkal (pl. aktívszén-tartalmú szűrőkkel), de természetes talajokkal, illetve ezek keverékével is.

Emellett például a városi és vidéki területeken egyaránt széles körben elérhető lenne a helyben képződő zöldhulladékok segítségével nyert bioszén adszorbensként történő alkalmazása. Fontos, hogy a hatékony szennyezőanyag-megkötés mellett a megkötésre használt anyagok költséghatékonyan kezelhetők és ártalmatlaníthatók legyenek. Ilyen típusú szűrőtöltetek kifejlesztése érdekében zajlanak már előrehaladott kísérletek hazánkban is, például a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földrajztudományi Intézetének laborjaiban, egy hazai innovációs zászlóshajó projekt keretén belül.

Neked ajánljuk
Tudta? Tunéziában emberek százainak biztosít ivóvizet egy magyar találmány 40 évnyi vízfogyasztásra elegendő jeget veszítettek az új-zélandi gleccserek Nem csak a fakivágás veszélyezteti súlyosan az amazóniai esőerdők megújulóképességét Rekordméretű műanyagszüret a Csendes-óceánban Közel a valódi önvezető autó?
Tovább a forrásra: budapestwatersummit.hu
Vissza
Hírfolyam