2020. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mit tehetünk a vízbe jutott gyógyszermaradványok ellen?

Az emberi és állati szervezetbe juttatott gyógyszerhatóanyagok egy része változatlan formában távozik a vizelettel, majd a vegyületek olyan felszíni vizekbe kerülhetnek, amelyek ivóvízbázisként szolgálnak, így kockázatot jelenthetnek a vízi ökoszisztémákra és az ivóvizek tisztaságára egyaránt.

A gyógyszermaradványok ivóvízbe kerülésének megakadályozására a leghatékonyabb módszer a megelőzés, vagyis a természetes vizekbe való bekerülés megakadályozása lehet.

Hosszú távon a lakosság szemléletformálása, az orvosok továbbképzése révén csökkenthető lenne a túlzott gyógyszerhasználat. A „zöld”, gyorsabban lebomló gyógyszerek fejlesztésével csökkenhetne a veszélyes, perzisztens molekulák száma, de fontos volna a fel nem használt gyógyszerek megfelelő gyűjtése és ártalmatlanítása is.

Rövid távon azonban mindenképpen a szennyvíztisztítási technológiák fejlesztése jelentheti a megoldást.

Szennyezőforrást jelenthetnek a nem megfelelően elhelyezett gyógyszerhulladékok és az elavult technológiájú gyógyszergyárak is Fotó: Pixabay

Az egyes gyógyszerhatóanyagok a vizekben igen alacsony koncentrációban vannak jelen, ám sok száz különféle vegyület együttes jelenlétéről van szó, ami megnehezíti a hosszú távú hatások megbecslését, illetve a hatékony vízkezelést.

Mivel a jelenleg alkalmazott szennyvízkezelő technológiák a hatóanyagok jelentős részét nem képesek eltávolítani, világszerte dolgoznak azon, hogy a víztisztítókat felszereljék gyógyszer- és vegyszermaradványok kiszűrésére alkalmas aktívszenes szűrővel vagy egyéb hatékony technológiával.

Már az is nagy előrelépés lenne, ha a kórházak szennyvizét külön előkezelnék. A klórozásos vízkezelés a gyógyszermaradványok koncentrációját a felére csökkenti, ugyanakkor a folyamat során – szintén káros hatású – szabad gyökök keletkeznek. Ugyanez elmondható a nagy hatékonyságú ózonos kezelésről is. Fordított ozmózissal a nagyobb méretű hatóanyag-molekulák akár 99 százaléka is eltávolítható, de szintén hatékony az aktív szenes vagy a nanoszűrés. E technológiák jellemzője azonban, hogy igen költségesek, és ezért nem alkalmasak nagy volumenű szennyvíz olcsó kezelésére.

A gyógyszermaradványok a vízi ökoszisztémákra és az ivóvizek tisztaságára egyaránt kockázatot jelenthetnek Fotó: Pexels

Az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló 201/2001 (X. 25) kormányrendelet a gyógyszerek és egyéb gyógyszergyári vegyi anyagok jelenlétének vizsgálatát nem írja elő. A gyógyszergyárak, kutatólaboratóriumok, illetve kórházak, gyógyfürdők elfolyó vizeinek minőségbiztosítására jelenleg nincs megfelelő (hatékony és konkrét) szabályozás. Ugyanakkor ezzel a kérdéssel kiemelten kell foglalkoznunk, mert a hatások már rövid távon is beláthatatlanok és károsak lehetnek.

Napjainkban a költséghatékony és környezetbarát megoldások keresése kiemelten fontos.

Ilyen lehet a gyógyszerhatóanyagok megkötése különböző természetes adszorbenseken, így a gyógyszermolekulák káros metabolitok, gyökök keletkezése nélküli kivonása a vízből. Ez megtörténhet különböző nagy felületi megkötő képességű anyagokkal (pl. aktívszén-tartalmú szűrőkkel), de természetes talajokkal, illetve ezek keverékével is.

Emellett például a városi és vidéki területeken egyaránt széles körben elérhető lenne a helyben képződő zöldhulladékok segítségével nyert bioszén adszorbensként történő alkalmazása. Fontos, hogy a hatékony szennyezőanyag-megkötés mellett a megkötésre használt anyagok költséghatékonyan kezelhetők és ártalmatlaníthatók legyenek. Ilyen típusú szűrőtöltetek kifejlesztése érdekében zajlanak már előrehaladott kísérletek hazánkban is, például a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földrajztudományi Intézetének laborjaiban, egy hazai innovációs zászlóshajó projekt keretén belül.

Neked ajánljuk
A szudáni áradások miatt 2000 ivóvízforrás került veszélybe Közel 2 milliárd embernek kell nélkülöznie a tiszta, iható vizet Újabb találmány a vízhiány ellen Két fontos ok miatt is válasszunk hazait! Így teleltesd át az édesburgonyát
Tovább a forrásra: budapestwatersummit.hu
Vissza
Hírfolyam