2020. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jelentősen javulhat a Tisza vízminősége

Javul a határ menti folyóvizek állapota annak a 4,06 millió eurós (1,36 milliárd forintos) költségvetésű, uniós támogatással megvalósuló beruházásnak köszönhetően, mely során négy romániai és két magyarországi településen  korszerűsítik a szennyvíz kezelését – közölte a Szegedi Vízmű Zrt. vezérigazgatója.

Istókovics Zoltán a Csongrád megyei település szennyvíztisztító telepén megvalósuló fejlesztésekkel kapcsolatban elmondta, a cég az Aradi vízművekkel közösen pályázott a környezetvédelmi beruházásra. Mint kiderült, 2,55 millió euró uniós támogatást nyertek el, melyet romániai és magyarországi források egészítenek ki a vállalkozások önereje mellett.

Az aradi cég

a Körös mentén Borosjenőn (Ineu) és Gurahoncon, valamint a Marosnál Aradon és Lippán (Lipova) korszerűsít, illetve épít szennyvíztisztító telepet.

Javulhat a Tisza vízminősége Fotó: Pixabay

A határ magyar oldalán 966 ezer euróból az algyői és a szegedi szennyvíztisztító technológiáját fejlesztik tovább. Az üzemirányítási rendszer modernizációja mellett kicserélik a telepek villamosenergia-fogyasztásának akár 40 százalékát is adó levegőztető berendezéseket, valamint más elavult, elhasználódott eszközöket. A kezelt szennyvíz fizikai és kémiai paramétereit mérő rendszert is kialakítanak – emelte ki a Szegedi Vízmű Zrt. vezérigazgatója.

A 2021 májusáig tartó projekt keretében a két cég közös mérési adatbázist hoz létre, valamint folyamatos elemzéseket végez, és megosztják üzemeltetési tapasztalatikat is.

Neked ajánljuk
Vízhiány van, de 96 millió liter víz kibányászására kapott engedélyt egy kínai cég Sör van, víz nincs: súlyos szárazság pusztít egy ausztrál kisvárosban Csatlakozókat vár a Tisza megtisztítására induló expedíció Klímaváltozási kerekasztal-beszélgetés a KÖVET Egyesülettel A felelős Gasztrohős bebizonyítja: az elviteles doboz is lehet fenntartható
Tovább a forrásra: hellovidek.hu
Vissza
Hírfolyam