2020. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jelentősen javulhat a Tisza vízminősége

Javul a határ menti folyóvizek állapota annak a 4,06 millió eurós (1,36 milliárd forintos) költségvetésű, uniós támogatással megvalósuló beruházásnak köszönhetően, mely során négy romániai és két magyarországi településen  korszerűsítik a szennyvíz kezelését – közölte a Szegedi Vízmű Zrt. vezérigazgatója.

Istókovics Zoltán a Csongrád megyei település szennyvíztisztító telepén megvalósuló fejlesztésekkel kapcsolatban elmondta, a cég az Aradi vízművekkel közösen pályázott a környezetvédelmi beruházásra. Mint kiderült, 2,55 millió euró uniós támogatást nyertek el, melyet romániai és magyarországi források egészítenek ki a vállalkozások önereje mellett.

Az aradi cég

a Körös mentén Borosjenőn (Ineu) és Gurahoncon, valamint a Marosnál Aradon és Lippán (Lipova) korszerűsít, illetve épít szennyvíztisztító telepet.

Javulhat a Tisza vízminősége Fotó: Pixabay

A határ magyar oldalán 966 ezer euróból az algyői és a szegedi szennyvíztisztító technológiáját fejlesztik tovább. Az üzemirányítási rendszer modernizációja mellett kicserélik a telepek villamosenergia-fogyasztásának akár 40 százalékát is adó levegőztető berendezéseket, valamint más elavult, elhasználódott eszközöket. A kezelt szennyvíz fizikai és kémiai paramétereit mérő rendszert is kialakítanak – emelte ki a Szegedi Vízmű Zrt. vezérigazgatója.

A 2021 májusáig tartó projekt keretében a két cég közös mérési adatbázist hoz létre, valamint folyamatos elemzéseket végez, és megosztják üzemeltetési tapasztalatikat is.

Neked ajánljuk
Kínában 63 millió embert érintenek az óriási áradások Lelkes fiatalok adhatnak választ a globális vízválság kihívásaira Tiszta Tisza, boldog Bodrog – új vizeken a PET-kalózok Pusztító viharok, súlyos áradások: gátat kell szabni a károsanyag-kibocsátásnak Gigantikus tetőkert épül Párizsban
Tovább a forrásra: hellovidek.hu
Vissza
Hírfolyam