2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy hét múlva kezdődik a Budapesti Víz Világtalálkozó

Egy hét múlva kezdetét veszi az év legfontosabb diplomáciai eseménye, a Budapesti Víz Világtalálkozó, melynek célja, hogy a világ politikai döntéshozói, a vízügyi szakemberek és a finanszírozási intézmények képviselői együttesen és a legmagasabb szinten foglalkozzanak a globális vízválság megelőzésével, valamint a vízügyi problémák rendezésével. 

Október 15-én veszi kezdetét az idei év legfontosabb diplomáciai eseménye, a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 (Budapest Water Summit 2019, BWS 2019), melynek a Millenáris ad otthont. A rendezvényre több mint kétezer szakember és döntéshozó – köztük államfők, miniszterek, nemzetközi szervezetek, finanszírozási és tudományos intézmények vezető tisztségviselői – látogat el hazánkba. A résztvevők jelentős része érkezik Délkelet-Ázsiából és Afrikából, azokból a térségekből, ahol már most, napi szinten is szembesülnek a kevés víz, a sok víz és a szennyezett víz okozta problémákkal. A három nap során megvalósuló tíz plenáris szekcióban több mint 80 előadó vesz majd részt, emellett a rendezvény margóján további tizenhat kísérő esemény várja az érdeklődőket a helyszínen.

A konferencia célja, hogy a világ politikai döntéshozói, a vízügyi szakemberek és a finanszírozási intézmények képviselői együttesen és a legmagasabb szinten foglalkozzanak a globális vízválság megelőzésével és a vízügyi problémák megoldásával.

Egy hét múlva kezdődik a Budapesti Víz Világtalálkozó Fotó: budapestwatersummit.hu

A konferenciát a rendezvény fővédnöke, Áder János köztársasági elnök nyitja meg, és szintén felszólal a nyitóünnepségen Samdech Hun Sen, Kambodzsa miniszterelnöke, Liqun Jin, az Ázsiai Infrastrukturális és Beruházási Bank elnöke, Shri Gajendra Singh Shekhawat, India vízügyi minisztere. António Guterres ENSZ-főtitkár videóüzeneten keresztül köszönti a vendégeket és az online videóközvetítés nézőit.

 „A rendezvény programjában kiemelt figyelmet kap a víz értéke, a vízkészletekre nehezedő nyomás és a tömeges migráció közötti összefüggések, valamint a tudomány és a technológia lehetőségei és szerepvállalása a közelgő vízválság elkerülésében. A nemzetközi találkozó a figyelemfelkeltés mellett cselekvésre is buzdít, ezért a konferencia zárásaként a szervezők a Budapest Felhívás nyolc pontjában fogalmazzák meg javaslataikat a vízzel kapcsolatos kihívások kezelésére” – mondta el Joó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium export növeléséért felelős helyettes államtitkára, az eseményt előkészítő Tárcaközi Bizottság elnöke. A rendezvényt október 17-én délután Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszéde zárja.

Pillanatkép a 2016-os Budapesti Víz Világtalálkozó szakkiállításáról Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Minden érdeklődő számára nyitott vízügyi szakkiállítás 

A konferencia részeként „Digitális és Természetközeli Fenntartható Megoldások” címmel megrendezett vízipari szakkiállításon (BWS 2019 Expo) 30 kiállító mintegy 2000 m2-en mutathatja be a hazai vízipar innovatív megoldásait. A Millenáris területén megrendezésre kerülő szakkiállítás keretében folyamatos szakmai bemutatókkal és programokkal várják az érdeklődőket, amelyek az esemény második és harmadik napján, október 16–17-én helyszíni regisztrációval bárki számára látogathatók.

  • További információ az eseményről és a programokról a konferencia weboldalán, a www.budapestwatersummit.hu-n található.
Neked ajánljuk
Csak kevés ország készült fel a vízválságra Egyelőre nem pótolható a pátkai víztározóból a Velencei-tó vize Áder János: a klíma gyorsabban változik, mint eddig bármikor Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét A közgazdasági szemléletnek át kell alakulnia
Tovább a forrásra: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam