2020. július 12., Dalma, Izabella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gyógyszermaradványok a hazai vizekben

Hazánkra is igaz, hogy a különböző gyógyszerek hatóanyagai a szennyvizekkel együtt folyamatosan a környezetbe kerülnek, ezért már a felszíni és felszín alatti vizekben, valamint a talajokban is megtalálhatók.

Bár az egyes hatóanyag-molekulák csak kis mennyiségben vannak jelen a környezetünkben, a sokféle gyógyszermaradvány összességében már jelentős problémát okozhat a vízi ökoszisztémák és az ivóvízkészlet biztonsága szempontjából. 

Minderre már a Nemzetközi Duna-védelmi Bizottság (ICPDR) Joint Danube Survey elnevezésű kutatásai is felhívták a figyelmet (2007-ben és 2013-ban):

a dunai vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy – hasonlóan a világ többi részéhez – hazánkban is gondot jelentenek a gyógyszermaradványok a felszíni vizekben, így a Dunában is.

A Joint Danube Survey kutatói bizonyították, hogy gyógyszerszármazékok találhatók a vízben a Duna magyarországi szakaszán is Fotó: Pixabay

2013-ban ez volt a világ legnagyobb folyami kutatása, a kémiai analíziseket a világ vezető laboratóriumaiban végezték. Számos komponenst vizsgáltak, de a leggyakrabban azonosított vegyületek a gyógyszerszármazékok voltak. Emellett találtak még mesterséges édesítőszer-maradványokat és számos más vegyi anyagot. 

A felszíni vízmintákban szinte mindenütt előfordultak különböző antiepileptikumok, például a karbamazepin, amelyet általában epilepsziás rohamok kezelésére és antidepresszánsként használnak. De több más tanulmányban is olvashatunk a magyarországi felszíni vizek gyógyszerszennyezettségi állapotáról, amelyek felhívják a figyelmet arra, hogy bár a szennyvízkezelési technológiák folyamatosan fejlődnek, de a szermaradványok még mindig megjelennek a tisztított szennyvízben, és ezáltal a természetes vizeinkben.

Neked ajánljuk
Egyre kevesebb víz van a folyóinkban A sok eső miatt áradnak a nagyobb hazai folyók Cseresznyetermesztés Magyarországon (2014-2018) A kihalás szélén áll a makifélék csaknem egyharmada, az északi simabálna és a mezei hörcsög is Kárpátalján hosszú távú hulladékkezelési projekt készül
Tovább a forrásra: budapestwatersummit.hu
Vissza
Hírfolyam