2020. október 28., Simon, Szimonetta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szigorúbb uniós klímapolitikát szeretne Frans Timmermans

Mielőbb szigorítani kell az Európai Unió klímacéljait, a korábban kitűzött 40 százalék helyett legalább 50, de inkább 55 százalékkal kellene csökkenteni 2030-ig az üvegházhatású gázok kibocsátását a holland szociáldemokrata politikus szerint, aki novembertől ügyvezető elnökként az Európai Bizottságban zöld átmenettel kapcsolatos munkáját koordinálja majd.

Frans Timmermans az EP illetékes szakbizottságainak ülésén kijelentette, mandátuma első száz napjában javaslatot fog tenni egy jogszabályra, amely célként tűzi ki 2050-re a szén-dioxid-semlegesség elérését, irányt szabva a jövőbeli cselekvésnek, emellett hatásvizsgálatot fog végeztetni az ambiciózusabb 2030-as előirányzatokról, és ezek alapján erre vonatkozóan is benyújtják javaslataikat – írja a Profitline.

A politikus szerint támogatni kellene az elektromos autók terjedését, a vasútfejlesztést, a vonatjegyek árának csökkentését, valamint a városi tömegközlekedés használatát. Ösztönözni kell egyebek mellett a termékek újrahasznosítását és az újrafelhasználását.

Timmermans hangsúlyozta: jelentős újraerdősítést végeznének kontinensszerte, új városi zöld területeket alakítanának ki, stratégiát fogadnának el a biológiai sokféleség megőrzése érdekében, ugyanis szerinte a klímapolitika mellett ezen a téren is élen kell járnia az EU-nak.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság környezetvédelemért felelős kijelölt tagja meghallgatáson vesz részt az Európai Parlament illetékes szakbizottságainak ülésén
Fotó: MTI/AP/Francisco Seco

Mint mondta, szeretné, hogy az európai zöld megállapodást más országok is lemásolnák, ha pedig nem működik ez a klímadiplomácia, akkor szigorúbb eszközöket kell bevetni, például különadót kivetni a laza környezetvédelmi szabályozású államokban előállított importtermékekre.

Kitért egy pénzügyi alap felállításának szükségességére is, amellyel az ipari, széntermelő, nagy szén-dioxid-kibocsátású régiók gazdaságának kizöldítését támogatnák.

Neked ajánljuk
Még mindig nem indult el a jégképződés a Laptyev-tengeren Klímaváltozás: cunamik fenyegethetik Alaszkát Rekordmeleg szeptember van mögöttünk Ösztöndíjprogram környezettudatos egyetemistáknak Pályázat autóbusztöltő berendezések gyártóinak és forgalmazóinak
Tovább a forrásra: profitline.hu
Vissza
Hírfolyam