2020. december 1., Elza
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A jövőre nézve is óriási szerepe lehet a Budapesti Víz Világtalálkozónak

A Budapesti Víz Világtalálkozó  legfontosabb ajánlása valószínűleg az lesz, hogy alapvetően át kell gondolnunk a vízgazdálkodással kapcsolatos cselekedeteinket – mondta a világtalálkozó nemzetközi program- és szövegezőbizottságának elnöke, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem víztudományi karának professzora.

Szöllősi-Nagy András professzor szerint paradigmaváltásra van szükség. A népesség ugyanis a 20. században megháromszorozódott – kétmilliárdról hatmilliárdra nőtt –, miközben a vízkivétel meghatszorozódott, ráadásul erre mintegy rárakódnak a klímaváltozással járó változások – mondta.

A hidrológiai cikluson (vízkörforgás) keresztül érzékelni lehet a klímaváltozás hatását – mutatott rá. A ciklus fel fog gyorsulni, aminek az eredménye az lesz, hogy megnő a szélsőségek előfordulási valószínűsége. Azaz

több lesz az árvíz, de nagyobb lesz az aszályosságnak kitett terület és az aszály időtartama is, miközben a Földön lévő édesvíz mennyisége voltaképpen ugyanannyi, mint tízezer évvel ezelőtt volt.

A professzor szerint Magyarországon is lesznek szélsőségek, de vízválság nem várható. 

Szöllősi-Nagy András hangsúlyozta: egy hosszú folyamatról van szó, amit nem biztos, hogy vissza lehet fordítani, de legalább meg kellene állítani.

A Budapesti Víz Világtalálkozón fel lehet hívni az emberek – elsősorban a politikusok – figyelmét arra, hogy az utolsó pillanatban vagyunk.

A Budapesti Víz Világtalálkozó az év legfontosabb diplomáciai eseménye lesz Fotó: budapestwatersummit.hu

A Budapesti Víz Világtalálkozó október 15-én kezdődik, a háromnapos rendezvényt a magyar kormány szervezi, fővédnöke Áder János köztársasági elnök. A konferencia célja, hogy a világ politikai döntéshozói, a vízügyi szakemberek és a finanszírozási intézmények képviselői együtt, a legmagasabb szinten foglalkozzanak a globális vízválság megelőzésével és a vízügyi problémák megoldásával.

Neked ajánljuk
Óriási árvíz tombol Dél-Olaszországban Pusztító áradások tombolnak Közép-Amerikában Gévai Csilla: Nagyon kék könyv – Mindent a vízről Megtört a jég – A megújult tananyagokban kiemelt szerepet kapnak a digitális megoldások Indul a pályázat az egyszer használatos műanyagok helyettesítésére
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam