2021. december 9., Natália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ismét veszélyben Japán

Egy hónappal a legutóbbi tájfun után, várhatóan az évszázad eddigi legerősebb vihara csaphat le Japán középső részére. A szigetország meteorológiai szolgálata szerint a Hagibis tájfun várhatóan Kantó vagy Tokai térségben éri el a legnagyobb japán szigetet.

A Hagibis várhatóan pusztító erejű széllökéseket, hatalmas hullámokat és rekordmennyiségű csapadékot hoz Japán északkeleti részétől a sziget nyugati térségeiig.

Kadzsihara Jaszusi, a japán meteorológiai ügynökség előrejelzési osztályának vezetője szerint 

a Hagibis ereje ahhoz a tájfunhoz mérhető, amely 1958-ban csapott le a szigetország keleti és középső részére, és 1200 ember halálát okozta.

A szakember arra szólította fel az embereket, hogy az érintett területeken időben hagyják el otthonukat, és felhívta a figyelmet arra, hogy a Hagibis várhatóan földcsuszamlásokat okoz majd, visszaduzzasztja a folyókat, és hatalmas hullámokat fog felkorbácsolni.

A Hagibisz tájfun előszele által felkorbácsolt hullámok csapnak át a gáton a Mie prefektúrabeli Kiho város kikötőjében 2019. október 11-én Fotó: MTI/EPA/Franck Robichon

A tájfun miatt a rögbi-világbajnokság két meccsét is törölték, valamint a Formula–1-es japán nagydíj kvalifikációs futamát is szombatról vasárnapra tették át, és szombaton minden rendezvény elmarad a szuzukai pályán. Az NHK japán közszolgálati televízió híradása szerint a légitársaságok már előre töröltek mintegy 1200 szombati járatot, és aznap sok helyen a vasúti közlekedést is felfüggesztik.

Magyar idő szerint péntek hajnalban a Hagibis mintegy 400 kilométerre nyugatra volt a Japánhoz tartozó, de a Tokiótól mintegy 1000 kilométerre délre fekvő Ogaszavara-szigetektől, és észak–északnyugati irányba halad körülbelül óránkénti 25 kilométer/órás sebességgel, a szél sebessége a tájfun körül 180 kilométer óránként, de 250 kilométeres óránkénti sebességet meghaladó széllökéseket is mértek.

Neked ajánljuk
Gyilkos viharok dúltak Törökországban Gyilkos extrém időjárás Kanadában Még van sofőr, de már nem ér a műszerfalhoz Árvizek és földcsuszamlások a Hawaii-szigeteken A szokásosnál nagyobb aszteroida repül el a Föld mellett
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam