2021. április 13., Ida
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ismét veszélyben Japán

Egy hónappal a legutóbbi tájfun után, várhatóan az évszázad eddigi legerősebb vihara csaphat le Japán középső részére. A szigetország meteorológiai szolgálata szerint a Hagibis tájfun várhatóan Kantó vagy Tokai térségben éri el a legnagyobb japán szigetet.

A Hagibis várhatóan pusztító erejű széllökéseket, hatalmas hullámokat és rekordmennyiségű csapadékot hoz Japán északkeleti részétől a sziget nyugati térségeiig.

Kadzsihara Jaszusi, a japán meteorológiai ügynökség előrejelzési osztályának vezetője szerint 

a Hagibis ereje ahhoz a tájfunhoz mérhető, amely 1958-ban csapott le a szigetország keleti és középső részére, és 1200 ember halálát okozta.

A szakember arra szólította fel az embereket, hogy az érintett területeken időben hagyják el otthonukat, és felhívta a figyelmet arra, hogy a Hagibis várhatóan földcsuszamlásokat okoz majd, visszaduzzasztja a folyókat, és hatalmas hullámokat fog felkorbácsolni.

A Hagibisz tájfun előszele által felkorbácsolt hullámok csapnak át a gáton a Mie prefektúrabeli Kiho város kikötőjében 2019. október 11-én Fotó: MTI/EPA/Franck Robichon

A tájfun miatt a rögbi-világbajnokság két meccsét is törölték, valamint a Formula–1-es japán nagydíj kvalifikációs futamát is szombatról vasárnapra tették át, és szombaton minden rendezvény elmarad a szuzukai pályán. Az NHK japán közszolgálati televízió híradása szerint a légitársaságok már előre töröltek mintegy 1200 szombati járatot, és aznap sok helyen a vasúti közlekedést is felfüggesztik.

Magyar idő szerint péntek hajnalban a Hagibis mintegy 400 kilométerre nyugatra volt a Japánhoz tartozó, de a Tokiótól mintegy 1000 kilométerre délre fekvő Ogaszavara-szigetektől, és észak–északnyugati irányba halad körülbelül óránkénti 25 kilométer/órás sebességgel, a szél sebessége a tájfun körül 180 kilométer óránként, de 250 kilométeres óránkénti sebességet meghaladó széllökéseket is mértek.

Neked ajánljuk
Ismét erős földrengés és cunamiriadó volt Japán északkeleti partjainál Korábban virágoznak a cseresznyefák Japánban, a klímaváltozás lehet az oka Több ezren vettek részt Szerbiában egy környezetvédelmi tüntetésen Kicsiben is bele lehet vágni az ökogazdálkodásba A Közös Kutatóközpont szerint megkaphatja a zöld címkét az atomenergia
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam