2020. október 30., Alfonz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vízgazdálkodás: erőteljes nemzetközi együttműködésre van szükség

A vízgazdálkodás határokon átnyúló problémát jelent a világban – így foglalható össze Áder János megnyitóbeszéde után a Budapesti Víz Világtalálkozó első előadásainak tanulsága. 

António Guterres, az ENSZ főtitkára az október 15-én megnyílt Budapesti Víz Világtalálkozó résztvevőihez intézett videoüzenetében kiemelte: a vízhez jutás emberi jog, az ENSZ elkötelezett, hogy mindenkinek biztosítani kell a szükséges, tiszta vízmennyiséget.

Hangsúlyozta:

napjainkban a világ népességének 90 százaléka szenved olyan természeti katasztrófáktól, amelyeket a túl sok víz, a jelentős árvizek idéznek elő, miközben a világ lakosságának mintegy 40 százaléka a víz hiányával küzd, 80 százalékának a víz pazarlása és a kezeletlen szennyvíz okoz komoly problémákat.

Az ENSZ főtitkára szerint mielőbb össze kell fogni a globális vízügyi problémák megoldására, a vízhiány kezelésére, annál is inkább, mert a megoldások egy része már rendelkezésre áll, a természetvédelmi stratégiáktól a sótalanító technológiákig.

Gilbert F. Houngbo, az ENSZ Nemzetközi Mezőgazdasági-fejlesztési Alapjának (IFAD) elnöke beszédet mond a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 háromnapos konferencia megnyitóján Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Gilbert F. Houngbo, az ENSZ Nemzetközi Mezőgazdasági Fejlesztési Alapjának elnöke rámutatott: eljött a cselekvés ideje a globális vízügyi gazdálkodásban, vészhelyzet előtt állunk. Egy érdekes hasonlattal jellemezte a problémát: „ha az éghajlatváltozás egy cápa lenne, a cápa foga a vízválság lenne.”

Kiemelte:

a tiszta víz hiánya mára 4 milliárd embert érint, 2030-ra már mintegy 600 millió ember egészsége, élete kerülhet veszélybe a szükséges.

Gilbert F. Houngbo kiemelte: a vízprobléma kezelése nemzetközi összefogást igényel, a határokon átnyúló gondok miatt a víz a béke fenntartásának eszközévé válhat.

Az ENSZ a nemzetközi megoldások keresésében azzal segíthet, hogy a minőségi és mennyiségi globális vízgazdálkodás számára megfelelő adatokat szolgáltat.

Liqun Jin, az Ázsiai Infrastruktúra Beruházási Bank elnöke jelezte: bár a nemzetközi fejlesztési bank csak három éve működik, eddig mintegy 10 milliárd dollárnyi befektetésről döntöttek, 18 országban. A bank eddig a vízügy területén 7 projektet támogat, 6 országban összesen 1,4 milliárd dollár értékben. Magyarország aktívan részt vesz a pénzintézet munkájában – jelezte a bank elnöke.

Samdech Hun Sen, Kambodzsa miniszterelnöke elmondta: Kambodzsa inkább a vízbőséggel küzd, a Mekong 480 kilométeres utat tesz meg az országban, és nagy területeket áraszt el a monszun idején.

A távol-keleti országok jelentős gazdasági növekedést mutatnak az utóbbi években, ezekben az államokban az ipari vízfelhasználás miatt a víztisztítás, a szennyvízkezelés egyre fontosabb feladat. A vízügyi problémák kezelésében a határon átnyúló gondok miatt erőteljes nemzetközi együttműködésre van szükség –mutatott rá.

Neked ajánljuk
Főleg a klímaváltozás számlájára írható a természeti katasztrófák megkétszereződése Bizonyítékot találtak arra, hogy víz van a Holdon Sportszövetségek és sportszervezetek csatlakozását is kérik az Európai hulladékcsökkentési héthez Egy ipari csarnok is lehet fenntartható Négyezer maszkot adotmányozott a Videoton Kaposvárnak
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam