2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Óriási érdeklődés övezte a Budapesti Víz Világtalálkozót

Rengetegen érdeklődnek a Budapesti Víz Világtalálkozó iránt – az esemény fontosságát jól példázza, hogy arra 118 országból több mint 2300-an jelentkeztek, a több mint 30 miniszteri szintű küldöttség mellett nemzetközi szervezetek és multilaterális finanszírozási intézmények vezetői, valamint vízügyi szakértők is eljöttek. 

„A világtalálkozót a sok víz, kevés víz, szennyezett víz tematika mentén építettük fel. Mindenki ismeri, milyen globális kihívások vannak, az egyes országokat másként érinti a vízválság” – mondta Joó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára.

A vízválság megelőzése szempontjából a legfontosabb döntéshozók érkeztek Budapestre.

„A politikusok mellett a fejlesztéseket biztosító pénzügyi intézmények vezetői is részt vesznek a találkozón, valamint a tudományos és gazdasági élet szereplői, akik megoldásokat dolgozhatnak ki a vízválság elleni küzdelemhez” – fogalmazott Joó István az M1-nek adott interjúban.

„A 2013-as és 2016-os Budapesti Víz Világtalálkozóknak kiemelt szerepük volt abban, hogy létrejött egy dedikált célkitűzés a vízválság megoldására” – emelte ki a helyettes államtitkár.

Hatalmas érdeklődés övezi a Budapesti Víz Világtalálkozót Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az expón olyan magyar megoldások is bemutatásra kerülnek, amelyek megoldást biztosíthatnak a krízisre.

Számos olyan projekt fut a világban, amelyet magyar technológiával és magyar finanszírozással valósítanak meg, legyen szó vízgazdálkodásról, tiszta víz biztosításáról vagy a szennyvíz kezeléséről.

A helyettes államtitkár kifejtette, hogy Magyarországon  azok a beruházások megvalósultak már, amelyek révén a lakosságnak tiszta vizet lehet biztosítani. „A fővárosi szennyvíz 95 százaléka megtisztítva kerül vissza a Dunába” – fűzte hozzá.

„Mi ezeket az eredményeket adottnak vesszük, de a világ számos részén ez nagyon komoly kihívást jelent” – tette hozzá.

Magyarország technológiai megoldásokkal, valamint diplomáciai szerepvállalással, mint a Budapesti Víz Világtalálkozó háromévente történő megrendezésével tud ebben segíteni.

  • A Budapesti Víz Világtalálkozó előadásait ide kattintva lehet elérni. 
Neked ajánljuk
A Fertő tó vízszintjének stabilizálására a Duna vizének az átvezetése nem jó megoldás Szemléltetés: Az országok évi vízfogyasztása egy-egy flakonban Áder János: a klíma gyorsabban változik, mint eddig bármikor Így készíthetünk otthon herbamézet A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam