2020. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Óriási érdeklődés övezte a Budapesti Víz Világtalálkozót

Rengetegen érdeklődnek a Budapesti Víz Világtalálkozó iránt – az esemény fontosságát jól példázza, hogy arra 118 országból több mint 2300-an jelentkeztek, a több mint 30 miniszteri szintű küldöttség mellett nemzetközi szervezetek és multilaterális finanszírozási intézmények vezetői, valamint vízügyi szakértők is eljöttek. 

„A világtalálkozót a sok víz, kevés víz, szennyezett víz tematika mentén építettük fel. Mindenki ismeri, milyen globális kihívások vannak, az egyes országokat másként érinti a vízválság” – mondta Joó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára.

A vízválság megelőzése szempontjából a legfontosabb döntéshozók érkeztek Budapestre.

„A politikusok mellett a fejlesztéseket biztosító pénzügyi intézmények vezetői is részt vesznek a találkozón, valamint a tudományos és gazdasági élet szereplői, akik megoldásokat dolgozhatnak ki a vízválság elleni küzdelemhez” – fogalmazott Joó István az M1-nek adott interjúban.

„A 2013-as és 2016-os Budapesti Víz Világtalálkozóknak kiemelt szerepük volt abban, hogy létrejött egy dedikált célkitűzés a vízválság megoldására” – emelte ki a helyettes államtitkár.

Hatalmas érdeklődés övezi a Budapesti Víz Világtalálkozót Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az expón olyan magyar megoldások is bemutatásra kerülnek, amelyek megoldást biztosíthatnak a krízisre.

Számos olyan projekt fut a világban, amelyet magyar technológiával és magyar finanszírozással valósítanak meg, legyen szó vízgazdálkodásról, tiszta víz biztosításáról vagy a szennyvíz kezeléséről.

A helyettes államtitkár kifejtette, hogy Magyarországon  azok a beruházások megvalósultak már, amelyek révén a lakosságnak tiszta vizet lehet biztosítani. „A fővárosi szennyvíz 95 százaléka megtisztítva kerül vissza a Dunába” – fűzte hozzá.

„Mi ezeket az eredményeket adottnak vesszük, de a világ számos részén ez nagyon komoly kihívást jelent” – tette hozzá.

Magyarország technológiai megoldásokkal, valamint diplomáciai szerepvállalással, mint a Budapesti Víz Világtalálkozó háromévente történő megrendezésével tud ebben segíteni.

  • A Budapesti Víz Világtalálkozó előadásait ide kattintva lehet elérni. 
Neked ajánljuk
Magyar fejlesztésnek köszönhetően Tunéziában már mindennap van ivóvíz Vízhiány van, de 96 millió liter víz kibányászására kapott engedélyt egy kínai cég Áder János: Hosszú távú nemzeti közmegegyezés kell a klímavédelemmel kapcsolatban Ez a falfesték nem (csak) úgy zöld Malajzia sem lesz a világ szemétdombja
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam