2020. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fontos feladatokat jelöltek ki a Budapesti Víz Világtalálkozó záródokumentumában

Fel kell ismerni a víz jelentőségét, meg kell teremteni a vízbiztos jövőt, ösztönözni kell a különböző szektorok együttműködését, továbbá építeni kell az innovatív technológiák által nyújtott lehetőségekre – fogalmazták meg a Budapesti Víz Világtalálkozó résztvevői az esemény záródokumentumában.

A dokumentum feladatként határozta meg az együttműködés fejlesztését, az intézmények szerepének erősítését, a tapasztalatcsere segítését, az oktatás és képzés megerősítését, a megfelelő finanszírozás biztosítását, valamint a környezetvédelmi szempontok megerősítését a fejlesztéspolitikában.

„A víz nemcsak az élet forrása, hanem lehetőség és felelősség”

– fogalmaztak a nyilatkozatban. Azt írták, jó vízgazdálkodás nélkül hiábavaló minden erőfeszítés a szegénység csökkentésére, az egészségügy, az oktatás javítására, a gazdasági fejlődés és a jólét biztosítására, továbbá a környezet megóvására.

Rengetegen érdeklődtek a Budapesti Víz Világtalálkozó iránt Fotó: MTI/Illyés Tibor

„Minden politikai döntésnél figyelembe kell venni a vízbiztonság kérdéskörét, a környezetvédelem szempontjait” – mondta Szöllősi-Nagy András, a Budapesti Víz Világtalálkozó nemzetközi program- és szövegezőbizottságának elnöke a világtalálkozó záróeseményén.

Szöllősi-Nagy András kiemelte: a globális vízprobléma kezelésében fel kell használni a tudományos világ vízkezeléssel, vízhasznosítással kapcsolatos legfrissebb eredményeit, az ENSZ kiterjedt intézményhálózatát, a legkorszerűbb technológiákat, sőt, a mesterséges intelligencia lehetőségeit.

„A víz kérdése összeköt, mert a Föld vízkészleteit együtt használjuk, ezért együtt vagyunk felelősek azok mennyiségének és minőségének megőrzéséért”

– mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a világtalálkozó utolsó felszólalójaként. Arról is beszélt, hogy Magyarország a víz kérdésében azt az elvet vallja, hogy a segítséget oda kell vinni, ahol rászorulnak, hogy ezekből az országokból ne vándoroljanak el az emberek, hanem a hazájukban emberhez méltó életet élhessenek.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 háromnapos konferencia záróeseményén  Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

„Fontos, hogy a kormányok nemzetközi együttműködések keretében szabályozzák a határokon átnyúló vízforrásokhoz való hozzáférést a konfliktusok megelőzése érdekében” – hívta fel a figyelmet Kire Ilioszki, az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága ügyvezető titkári hivatalának igazgatója.

Az ENSZ információi szerint több száz határvíz található a világon, és eddig mintegy 600 egyezmény született ezen vízforrásokhoz való hozzáférés szabályozásáról. Ilioszki úgy véli, a vízválság kezeléséhez elengedhetetlen a határvizek megfelelő szabályozása.

„A víz nem ismer földrajzi határokat, ezért erős, határokon átnyúló vízgazdálkodási intézményekre van szükség, és ezeknek az intézményeknek megfelelő szakpolitikákat kell kialakítani a hatékony működéshez” – szögezte le Danilo Türk volt szlovén államfő felszólalásában.

A világtalálkozón Áder János köztársasági elnök jelenlétében osztották ki a SDG for Kids versenydíjait, amelyekre több száz diák adott be pályázati munkát, öt kategóriában a víz védelmének témájában hirdettek győzteseket.

„A fiatalok szeretnének tiszta környezetben élni, ezt a természetes igényt fogalmazták meg a pályázatra beadott rajzokkal, fotókkal, plakátokkal”

– mondta Áder János.

Áder János a Budapesti Víz Világtalálkozó SDG for Kids verseny díjkiosztó rendezvényén   Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt


Szijjártó Péter a találkozó adta lehetőséget felhasználva tárgyalt a magyar vízügyi technológiában rejlő üzleti lehetőségekről az indiai, a laoszi és a kuvaiti vízügyi miniszterrel, valamint Észak-Macedónia környezetvédelmi miniszterével.

„Ázsiában, a Közel-Keleten és a balkáni térségben is érdeklődnek a magyar vállalatok által kiépített öntöző- és csatornázási, illetve szennyvíztisztítási rendszerek, valamint az általuk képviselt mérnöki tudás iránt”

– tájékoztatta közleményében a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az MTI-t.

A külgazdasági és külügyminiszter afrikai vízügyi miniszterekkel is tárgyalt; magyar technológiák segítségével százezrek jutnak tiszta ivóvízhez Afrikában – közölte Paczolay Máté, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtófőnöke.

Forrás: Budapest Water Summit 2019/Youtube

A Budapesti Víz Világtalálkozót idén óriási érdeklőség kísérte: az év legfontosabb diplomáciai eseményén 118 országból több mint 2300-an vettek részt, több mint 30 miniszteri szintű küldöttség mellett nemzetközi szervezetek és multilaterális finanszírozási intézmények vezetői, valamint vízügyi szakértők tanácskoztak vízügyi problémákról és a globális vízválság megelőzéséről.

Neked ajánljuk
Magyar szakemberek rehabilitálják a legnagyobb Fülöp-szigeteki tavat A Mose-gát nélkül Velence ismét víz alá kerülhetett volna Áder: nincs jogunk szétrombolni a természetet Száz új hulladékszállító jármű áll munkába Budapesten A parlagon hagyott földek is segíthetnék a klíma ügyét
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam