2020. szeptember 28., Vencel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyiptom is tudja, hogy sürgősen megoldást kell találnia a vízhiányra

Egyiptom nemzeti vízmegőrzési tervet dolgozott ki, amelynek pillérei közül a vízminőség területe a prioritás. Fontos a szennyvíztisztítás hatékonyabbá tétele és a vízfelhasználás hatékonysága is, amely jelenleg a globális érték 80 százaléka, ezt 5 százalékkal szeretnék növelni.

A vízhiány rendkívül nagy kihívás, egyben lehetőség a vízellátási rendszer fejlesztésére – nyilatkozta Abdel-Áti Szajed Mohamed Halil, Egyiptom vízgazdálkodási minisztere.

„A lakosság növekedését figyelembe véve 2037-ig jelentősen növelni kell a hatékonyságot, aminek megvalósítására az ország 20 éves tervet dolgozott ki. Rendkívül nagy összegeket fognak ennek érdekében befektetni”

– hangsúlyozta Abdel-Áti Szajed Mohamed Halil.

Egyiptom nemzeti vízmegőrzési tervet dolgozott ki a vízhiány kezelésére Fotó: Flickr

Egyiptom az egyik legszárazabb ország, területének 95 százaléka sivatagos vidék. Megújuló vízforrásainak 95 százaléka Egyiptomon kívülről érkezik az országba, a klímaváltozás nagy kihívás jelent, az egyre növekvő hőhullámok nagyon nagy terhet rónak a térségre. A 100 millió egyiptomit ellátó vízellátási rendszer megfelelő működtetése nagyon fontos – jegyezte meg.  

A vízfelhasználás jelentős, körülbelül 500 köbméter fejenként, a miniszter szerint azonban kétszer ennyi vizet kellene szolgáltatniuk a lakosságnak. Egyiptomban többször is felhasználják a beérkező vizet annak érdekében, hogy hatékonyabb legyen a felhasználás. A tengervíz sótalanításában is előrelépést kell elérni, 2030-ig hárommillió köbméter vizet tudnak majd sótalanítani – emelte ki az egyiptomi miniszter az M1-nek adott interjújában. 

Neked ajánljuk
Egyre kevesebb víz van a magyar folyókban Gyorsuló ütemben nőnek a gleccsertavak Újabb találmány a vízhiány ellen ITM: újabb klímavédelmi finanszírozási lehetőségek a Nyugat-Balkánon Pályázat indul a családi házak napelemeire
Tovább a forrásra: ecolounge.hu
Vissza
Hírfolyam