2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Özönvíz zúdult Katalóniára

A klímaváltozás miatt egyre gyakrabban kell szembenéznie a világnak a sok víz drámájával is. Legutóbb Katalóniában voltak özönvízszerű esőzések. A pusztító időjárás miatt többen eltűntek, 24 ezren áram nélkül maradtak, a vasúti közlekedés pedig több szakaszon is szünetel. 

A spanyol meteorológiai szolgálat jelentése szerint

fél nap alatt 180 milliméternyi csapadék zúdult Girona és Tarragona térségének több településére, helyenként viharos erejű széllel kísérve.

Az ítéletidőben egy 75 éves férfi életét vesztette, aki az utcán parkoló autóját akarta a vihar elől biztonságba helyezni. 

Özönvízszerű esőzés okozta villámáradás nyomai a katalóniai Montblanc városban  Fotó: MTI/EPA/EFE/Josep Lluis Sellart

A helyi hatóságok négy eltűnt embert keresnek, köztük egy idős asszonyt és középkorú fiát, akiknek bungalójába tört be a víz éjszaka Vilaverd településen. Két másik embert autójával együtt sodort el egy hirtelen megáradt folyó Espluga de Francolíban, ahol két híd és két vendéglátóhely is összedőlt. A gépkocsit később üresen találták meg a folyóban.

Áradások, kidőlt fák, földcsuszamlások miatt több mint negyven közút vált járhatatlanná egyes szakaszokon, ahogy több vasútvonal is. A vihar következtében összesen 24 ezer katalóniai háztartás maradt áram nélkül. A viharos időjárás érintette a földközi-tengeri Baleár-szigeteket is; Ibiza szigetén három munkás megsérült, amikor barakkjukat lerombolta a rendkívül erős szél.

Forrás: Meteored/Youtube
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam