2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hazai fejlesztések oldhatják meg világszerte a gyógyszermaradványok problémáját

A  gyógyszerszármazékok vizekből történő eltávolítása szinte az egész világot foglalkoztatja. Ezért is kísérte nemzetközi érdeklődés a Budapesti Víz Világtalálkozón a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földrajztudományi Intézete által vezetett NVKP projekt eredményeinek bemutatását, amelyek a teljes problematikát átfogják.

Léteznek biztató kísérletek hazánkban is, de széles körben alkalmazható, környezetbarát, könnyen adaptálható és költséghatékony megoldásoknak még híján vagyunk. A többi között ezért is övezte óriási nemzetközi érdeklődés az idei Budapesti Víz Világtalálkozó Vízipari Szakkiállításán a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földrajztudományi Intézete által vezetett NVKP projekt keretében elvégzett kísérletek és termékfejlesztések eredményeinek bemutatását – a Cleaready néven összefoglalt fejlesztések ugyanis a teljes problematikát átfogják. 

Óriási érdeklődés övezte a magyar vízipari megoldásokat Fotó: Élő Bolygónk

Nemzetközi érdeklődés övezte a magyar CLEAREADY-FEJLESZTÉSEK EREDMÉNYEIT

A Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszéke kialakított egy transzgenikus zebradánió halfajon alapuló gyorstesztet, amely alkalmas a vizek ösztrogénhatású vegyületeinek gyors kimutatására. A Földrajztudományi Intézet és az Aquaprofit Zrt. közös szűrőtöltet-fejlesztése azt célozza, hogy

egyes, különösen perzisztens gyógyszermaradványok olcsón, természetes anyagok segítségével legyenek kiszűrhetők a vizekből.

A környezetre és az emberre egyaránt veszélyt jelentő gyógyszerszármazékok különböző típusú vizekből történő eltávolítása világszerte egyre élénkebben foglalkoztatja a kutatókat Fotó: Pixabay

Az UTB Envirotec Zrt. például szennyvíziszapból készít olyan tápoldatot, amely a gyógyszerszármazékok koncentrációját jelentősen csökkenti. Ha minden jól megy, akkor két éven belül piacra kerülnek a jelenleg még fejlesztés alatt álló termékek. 

Az év egyik legfontosabb diplomáciai eseményének szakkiállításán a Pannon Egyetem és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatói mellett az öntözést koordináló Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, illetve a hazánkban is tevékenykedő, újszerű szennyvíztisztítási technológiák számára nyitott cégek (pl. Organica, Biopolus) is érdeklődtek az innovációk, illetve azok piacra viteli lehetőségei iránt.

A Cleaready a világ számos országában megoldhatja a gyógyszermaradványokkal kapcsolatos problémákat Fotó: Élő Bolygónk

Az eredmények számos neves külföldi érdeklődőt is vonzottak. Mint kiderült, a Cleaready projekt standját felkereste a tiszta és biztonságos ivóvízhez való hozzáférés jogi feltételeinek kialakítása terén világszerte elismert svájci szervezet, a Waterlex delegációja, az Észt Környezetvédelmi Minisztérium képviselője, de az Amerikai Egyesült Államok magyarországi követségének piacfejlesztési delegáltja is.

A fejlődő országok esetében a Jordán Királyi Tudományos Társaság, valamint az indiai kormány ivóvízzel és víztisztítással foglalkozó szervének képviselői elsősorban a tisztított szennyvízből történő öntözés lehetőségei és kockázatai iránt érdeklődtek, míg például a pakisztáni és ghánai cégek a gyógyszerszármazék-mentes ivóvíz előállításának lehetőségeiről tájékozódtak. Ezenkívül több neves nyugat-európai kutatóintézet, illetve szakcég jelezte együttműködési szándékát közös, európai uniós forrásokat célzó pályázatok benyújtását illetően.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás nem veszélyezteti az emberiség jóllétét? A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért Ökoest-előadássorozat a teremtett világ védelméről Aláírásgyűjtés egy benzinmentes jövőért Őszi teendők: komposztálás, mulcsolás és megelőzés
Tovább a forrásra: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam