2020. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hazai fejlesztések oldhatják meg világszerte a gyógyszermaradványok problémáját

A  gyógyszerszármazékok vizekből történő eltávolítása szinte az egész világot foglalkoztatja. Ezért is kísérte nemzetközi érdeklődés a Budapesti Víz Világtalálkozón a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földrajztudományi Intézete által vezetett NVKP projekt eredményeinek bemutatását, amelyek a teljes problematikát átfogják.

Léteznek biztató kísérletek hazánkban is, de széles körben alkalmazható, környezetbarát, könnyen adaptálható és költséghatékony megoldásoknak még híján vagyunk. A többi között ezért is övezte óriási nemzetközi érdeklődés az idei Budapesti Víz Világtalálkozó Vízipari Szakkiállításán a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földrajztudományi Intézete által vezetett NVKP projekt keretében elvégzett kísérletek és termékfejlesztések eredményeinek bemutatását – a Cleaready néven összefoglalt fejlesztések ugyanis a teljes problematikát átfogják. 

Óriási érdeklődés övezte a magyar vízipari megoldásokat Fotó: Élő Bolygónk

Nemzetközi érdeklődés övezte a magyar CLEAREADY-FEJLESZTÉSEK EREDMÉNYEIT

A Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszéke kialakított egy transzgenikus zebradánió halfajon alapuló gyorstesztet, amely alkalmas a vizek ösztrogénhatású vegyületeinek gyors kimutatására. A Földrajztudományi Intézet és az Aquaprofit Zrt. közös szűrőtöltet-fejlesztése azt célozza, hogy

egyes, különösen perzisztens gyógyszermaradványok olcsón, természetes anyagok segítségével legyenek kiszűrhetők a vizekből.

A környezetre és az emberre egyaránt veszélyt jelentő gyógyszerszármazékok különböző típusú vizekből történő eltávolítása világszerte egyre élénkebben foglalkoztatja a kutatókat Fotó: Pixabay

Az UTB Envirotec Zrt. például szennyvíziszapból készít olyan tápoldatot, amely a gyógyszerszármazékok koncentrációját jelentősen csökkenti. Ha minden jól megy, akkor két éven belül piacra kerülnek a jelenleg még fejlesztés alatt álló termékek. 

Az év egyik legfontosabb diplomáciai eseményének szakkiállításán a Pannon Egyetem és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatói mellett az öntözést koordináló Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, illetve a hazánkban is tevékenykedő, újszerű szennyvíztisztítási technológiák számára nyitott cégek (pl. Organica, Biopolus) is érdeklődtek az innovációk, illetve azok piacra viteli lehetőségei iránt.

A Cleaready a világ számos országában megoldhatja a gyógyszermaradványokkal kapcsolatos problémákat Fotó: Élő Bolygónk

Az eredmények számos neves külföldi érdeklődőt is vonzottak. Mint kiderült, a Cleaready projekt standját felkereste a tiszta és biztonságos ivóvízhez való hozzáférés jogi feltételeinek kialakítása terén világszerte elismert svájci szervezet, a Waterlex delegációja, az Észt Környezetvédelmi Minisztérium képviselője, de az Amerikai Egyesült Államok magyarországi követségének piacfejlesztési delegáltja is.

A fejlődő országok esetében a Jordán Királyi Tudományos Társaság, valamint az indiai kormány ivóvízzel és víztisztítással foglalkozó szervének képviselői elsősorban a tisztított szennyvízből történő öntözés lehetőségei és kockázatai iránt érdeklődtek, míg például a pakisztáni és ghánai cégek a gyógyszerszármazék-mentes ivóvíz előállításának lehetőségeiről tájékozódtak. Ezenkívül több neves nyugat-európai kutatóintézet, illetve szakcég jelezte együttműködési szándékát közös, európai uniós forrásokat célzó pályázatok benyújtását illetően.

Neked ajánljuk
Tudta? Tunéziában emberek százainak biztosít ivóvizet egy magyar találmány Már Japánban is fizetni kell a műanyag szatyrokért Az Alpok magasabban fekvő területeit is érinti a klímaváltozás A COVID–19-járvány tanulságai és egyes fenntarthatósági vonatkozásai Családi felajánlás az Orosházi Kórháznak
Tovább a forrásra: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam