2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A helyzet egyre súlyosabb: több százmillió embert veszélyeztet a tengerszint-emelkedés

A Climate Central tanulmánya szerint az eddigi vélekedésekkel ellentétben majdnem négyszer annyi embert érinthet a tengerszint-emelkedés a következő évtizedekben. A szervezet kiemelte: védelmi intézkedések nélkül 2050-ig azokat a tengerparti területeket, amelyeken ma 300 millió ember él, évente legalább egyszer elárasztja a víz.

A mostani kutatás szerint az érintettek nagy része, 237 millió ember hat ázsiai országban él: Kínában, Bangladesben, Indiában, Vietnámban, Indonéziában és Thaiföldön.

A Climate Central arra figyelmeztet, hogy 2050-ig a klímaváltozás következtében jelentkező vízszintemelkedés miatt 150 millió, part mentén élő ember kerülhet veszélybe. Közülük 30 millióan Kínában élnek.

A prognózis szerint 2100-ig a hat érintett ázsiai országban összesen 250 millió ember által lakott terület kerül víz alá. Ez ötszöröse annak, mint amennyit az eddigi számítások alapján becsültek.

„A kalkulációk rámutatnak arra, hogy a klímaváltozás még a mi életünkben megváltoztathatja a városokat, a gazdaságokat, a partvidéki területeket és a világ egész régióit” – emelte ki Scott Kulp, a tanulmány vezető szerzője.

Jóval több embert érinthet a tengerszint emelkedése, mint eddig vélték Fotó: Pixabay

A Climate Central prognózisa egy kutatóik által kifejlesztett új digitális számítógépes modellen (CoastalIDEM) alapul, amely a rendszerszintű hibákat az úgynevezett gépi tanulás módszerével korrigálja. E modellnél a hibahatár legfeljebb 10 centiméter lehet, míg a NASA eddig nemzetközi használatban lévő SRTM nevű számítási modellje több mint négyméternyit is tévedhetett az árvíz miatt veszélyeztetett területek kiterjedését tekintve. 

Benjamin Strauss, a Climate Central vezetője elmondta, modelljük pontosabb képet ad a jövőben a klímaváltozás miatt jelentkező veszélyekről. A kormányoknak és a légitársaságoknak azonban még pontosabb adatokat kell gyűjteniük a tengerszint emelkedésére vonatkozóan.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam