2019. november 20., Jolán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás miatt több árvízre kell számítanunk

Szöllősi-Nagy András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tanára az M1-nek adott interjújában beszélt arról, hogy a klímaváltozás miatt gyorsul a víz körforgása, ezért  több árvízre kell számítani Magyarországon. 

Az NKE víztudományi karának oktatója hozzátette: erre „az évszázad végéig” mindenképpen fel kell készülni, és a tervezés alapjait le kell fektetni.

A Homokzsáktól a drónokig címmel rendezett budapesti konferenciával kapcsolatban a professzor kifejtette, hogy a homokzsákoktól az új technológiákig mindent be kell vetni az árvizek ellen.

Utóbbiak között a drónok, az űrfelvételek és a numerikus módszerek alkalmazását említette. „A víz szempontjából releváns adatok száma nagyságrendekkel nőtt, ezért a mesterséges intelligencia, a big data, a nagyon gyors adaptív algoritmusok mára a gyakorlati alkalmazás részévé váltak” – fogalmazott. Szöllősi-Nagy András ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy

Magyarországon árvíz immár ötven éve nem követelt halálos áldozatot,

ez annak köszönhető, hogy a magyar árvízi védekezés a legjobb Európában.

A klímaváltozás miatt több árvízre kell számítanunk Fotó: Pixabay
Neked ajánljuk
Súlyos ökológiai következménnyel járt a szibériai aranybánya-baleset Víz alá került Szudán déli része Rémálom Velencében Fényes jövő várhat a megújulókra A gyomok jelenléte valójában jót tesz a növénytermesztésnek
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam