2020. június 5., Fatime
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Komoly gondok vannak a kanadai ivóvízzel

Döbbenetes eredmények születtek az egy éven át tartó kanadai ivóvízvizsgálat során: a minták harmadában a határérték feletti ólomkoncentrációt mértek a szakemberek.

Az egy évig tartó vizsgálat alatt 2014-ig visszamenőleg tizenegy városból gyűjtöttek össze 12 ezer mintát – ezek

egyharmadában a Kanadában hatályos 5 ppb-s határérték feletti ólomkoncentrációt mutattak ki, 18 százalékuk az amerikai 15 ppb-s határértéket is meghaladta.

Önkéntesen beküldött minták segítségével külön vizsgáltak országszerte 260 régebbi építésű házat is: a minták 39 százaléka volt a kanadai határérték felett.

Több helyen mértek a határérték feletti ólomkoncentrációt a kanadai ivóvízben Fotó: Pexels

Több városban az ólom nagyobb mértékben volt jelen az ivóvízben, mint a michigani Flint városában, amely 2015-ben került be a hírekbe: ott a megvizsgált gyerekek 5 százalékánál, súlyosabban érintett területeken több mint 10 százalékuknál mértek az átlagosnál sokkal magasabb ólomszintet.

Neked ajánljuk
Továbbra is elsődleges szempont a biztonságos ivóvízellátás Vízből lesz a jövő aranytömbje? Kanadaiak kísérlete drónnal, egy hónap alatt 40 ezer fa elültetésére (videóval) A fehér szarvas (természetfilm) Túl sokat gyűjtenek evésre belőle, kipusztulás szélén áll egy törökországi békapopuláció
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam