2021. október 17., Hedvig
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A vizek állapota árulkodik a leginkább a klímaváltozás súlyos következményeiről

A klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak legalább 80 százalékát a vizek állapotán keresztül érzi meg az emberiség – hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület Korunk kihívásai című konferenciasorozatának rendezvényén.

Az államfő előadásában beszélt arról, hogy a klímaváltozás tényével mindenki szembesülhet a mindennapokban, a tudományos álláspont szerint pedig ennek hátterében az emberi tevékenység következtében növekvő üvegházhatásúgáz-kibocsátás áll.

Áder János ismét felhívta a figyelmet arra, hogy

az emberiség vízfogyasztása kétszer, energiafelhasználása pedig háromszor gyorsabban emelkedik, mint amilyen ütemben nő a Föld lakossága. Mindennek következményeként a földfelszíni hőmérséklet legalább tizenötször gyorsabban emelkedik, mint bármely korábbi földtörténeti korban.

Ausztráliában is aszály pusztít Fotó: MTI/AAP/Mick Tsikas

Áder János kiemelte: az éghajlati változás nagyrészt a „víz három drámáján” keresztül mutatkozik, vagyis azokon a helyzeteken, amikor a víz hiánya, áradása, illetve szennyezettsége jelent problémát.

A gondokra példaként említette egyebek mellett, hogy a világ ruhaiparának vízfogyasztása a Nílus éves vízhozamának feleltethető meg, miközben energiafelhasználása több, mint a légi és vízi közlekedésé együttvéve.

Áder János előadást tartott a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület konferenciasorozatán   Fotó: MTI/Illyés Tibor

Áder János felidézte,

a történelemben többször is előfordult, hogy a vízhiány vetett véget különböző civilizációknak.

Szerinte azonban az emberiség ma sem óvja megfelelően a hozzáférhető vízkészletét, amit az is mutat, hogy a fejlődő országokban a szennyvíz 90 százaléka tisztítatlanul kerül az élővizekbe.

Frissen fogott rák páncéljáról törli le az olajat egy venezuelai halász a Maracaibo-tavon Fotó: MTI/AP/Rodrigo Abd

Kiemelte, becslések szerint 2050-re már 4 milliárd ember élhet vízhiányos területeken, 36 ország pedig már most is az úgynevezett vízszegénységi küszöb alatt van.

Az államfő arra is kitért, hogy az emberiségnek már 2030-ra a jelenleginél 50 százalékkal több élelmiszerre és 30 százalékkal több vízre lesz szüksége, ugyanakkor a jelenlegi tendencia alapján évente 2 százalékkal csökken a globális élelmiszer-termelés.

Áder János szerint a helyzet megoldásához közgazdasági szemléletváltozásra van szükség, például a körforgásos gazdaság felé történő elmozdulással, amely a hulladékot nem szemétként, hanem nyersanyagként kezeli.

Szükség van változásra, azt azonban nem szabad egy országtól elvárni, hanem nemzetközi összefogásra van szükség – tette hozzá.

Az államfő ismét kitért arra, sokak fejében élnek téves sztereotípiák arról, Magyarország mennyit tesz a klímaváltozás ellen, miközben más országokat, például Dániát úgy könyvelik el „klímabajnoknak”, hogy Magyarországnál nem csökkentette jobban a károsanyag-kibocsátását: hazánk ugyanis egyike a világ azon 21 országának, amely úgy tudta növelni gazdasági teljesítményét, hogy közben energiafelhasználását 7 százalékkal, szén-dioxid-kibocsátást pedig 32 százalékkal csökkentette. Áder János példaként említette, hogy a németországi egy főre eső üvegházhatásúgáz-kibocsátás a magyarországi kétszerese, míg az amerikai három és félszerese.

Neked ajánljuk
Csak kevés ország készült fel a vízválságra A klímaváltozás növeli a súlyos aszályok gyakoriságát Európában Áder János: a klíma gyorsabban változik, mint eddig bármikor A klímabarát innovációban látja a gazdaság jövőjét a francia elnök Mossunk okosan! Így növelhetjük ruháink élettartamát
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam