2020. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kiderült, hogy mennyi idős valójában a Nílus

Az Austini Texas Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy miként változott a Nílus az idők során. A vizsgálatok eredménye egyebek mellett arra is rámutatott, hogy a történelem egyik legfontosabb folyója az eddig véltnél is ősibb. 

A kutatók arra jutottak, hogy

a folyó jóval idősebb, mintegy 30 millió éves.

A szakértők szerint, ha a köpeny lassú mozgásai nem tartották volna stabilan a Nílus folyását, már rég nyugati irányba fordult volna.

„A Nílussal kapcsolatos egyik legfontosabb kérdés az, hogy mikor alakult ki, és miért maradt fenn ilyen sokáig” – mondta Claudio Faccenna, a csapat tagja. A szakértő hozzátette, megfejtésük igen érdekes.

30 millió éves lehet az ősi folyó Fotó: Wikimedia

A kutatók úgy vélik, hogy a Nílus alatt a köpeny délen, az Etióp-felföldnél felnyomódik, északon pedig lesüllyed. Az enyhe lejtés így alapvetően határozza meg a Nílus irányát.

A csapat az Etióp-felföldről származó vulkanikus kőzetek, illetve a delta mélyén azonosított üledékek segítségével mérte fel a Nílus környezetének geológiai történetét. Miután a felföld kiemelkedett, évmilliókon át hasonló magasságban maradt. A szakértők ezt a folyamatot a köpenynek tulajdonították.

A klímaváltozás azonban az ősi folyót sem kíméli: nemrég itt számoltunk be arról, hogy a globális felmelegedés miatt a Nílus vízhozamában egyre több az anomália, amelyek igen súlyos következményekkel járhatnak Egyiptomra nézve. 

Neked ajánljuk
Vízhiány van, de 96 millió liter víz kibányászására kapott engedélyt egy kínai cég Sör van, víz nincs: súlyos szárazság pusztít egy ausztrál kisvárosban Mad Max Ausztráliában: víz kell a tolvajbandáknak Rekordütemben nő egy elvileg betiltott üvegházhatású gáz légköri koncentrációja Nemzetközi innovációs ötletverseny a vízválság megelőzéséért
Tovább a forrásra: ng.hu
Vissza
Hírfolyam