2022. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Víz alá került Velence

Velencében kegyetlen időjárás tombol: az esőzés folyamatos, az erős szél miatt a tengervíz beáramlik a városba, a híres Szent Márk tér pedig ismét víz alá került. A természeti katasztrófában két idős ember életét vesztette. 

A Szent Márk-székesegyházban a vízszint kedd éjszaka meghaladta az egyméteres magasságot. Az olasz kulturális miniszter válságstábot küldött Velencébe. Az óvodák, iskolák szerdán is zárva tartanak.

Szerda reggelre a vízszint 120 centiméterre süllyedt, de újabb tetőzést várnak a délelőtti órákban 145 centiméteres árszinttel. Az ár érkezését jelző szirénák folyamatosan jelzik a víz emelkedését. Az egy méter fölötti vízszint azt jelenti, hogy több ponton a térdig érő gumicsizma sem elegendő a közlekedéshez.


A város kedd óta víz alatt van, az éjszakai órákban a víz elérte a 187 centiméteres magasságot, ami rekordnak számít: a történelmi feljegyzések szerint ilyen magas vizet 1200 óta csak hat alkalommal mértek eddig.

A tengervízzel elöntött Szent Márk téren Velencében Fotó: MTI/EPA-ANSA/Andrea Merola

Ez a második legmagasabb az 1966-os után, amikor a Szent Márk téren 194 centimétert mértek.

A tengerár teljesen elöntötte Pellestrina szigetét, ahol két idős ember életét veszítette. Egyiküket áramcsapás következtében, akkor érte a halál, amikor lakóházában a szivattyúkat próbálta meg elindítani. A szigeten legutóbb ekkora ár szintén az 1966-os nagy áradáskor volt.

Mindent elöntött a tengervíz Fotó: MTI/EPA-ANSA/Andrea Merola

A velencei Ca'Foscari palotában tűz ütött ki a víz okozta rövidzárlat miatt. Több velencei szállodát is víz öntött el az alsóbb szinteken. Az üzletek is víz alatt vannak, a gondolákat a szél elsodorta. A szél egy motoros csónakot is a szigetek rakpartjára vetett ki. A telefon-összeköttetés megszakadt, és továbbra is akadozik.
 A város polgármestere szerdára a legmagasabb fokozatú készültséget rendelte el.

Neked ajánljuk
Hatodik éve dől meg a melegrekord a világ óceánjaiban Szokatlanul heves havazás miatt adtak ki figyelmeztetést Tokió teljes területére Kietlen jégmezők felett csörgedező drámai hangok Először a város határait vésték kőbe, most pedig betiltották a benzinkútnyitást Különleges medúzák lepték el az ausztrál partokat
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam