2020. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A tenger végleg elnyelheti Velencét?

A sok víz drámája most Velencében vált valósággá. Anders Levermann klímakutató a Die Zeitnek adott interjújában beszélt arról, hogy szerinte már csak idő kérdése, hogy Velencét mikor borítja el végleg a víz. 

A kutatót a Velencében pusztító extrém árvízről kérdezték, mire azt mondta, bár csak akkor lehet egyértelműen megmondani, hogy a klímaváltozás miatt volt-e az idei nagy árvíz, ha összevetik más hasonló eseményekkel, ugyanakkor az éghajlatváltozással a hasonló szélsőséges időjárási események gyakoribbá fognak válni, mert a tengerszint megemelkedik, és az úgynevezett jetstreamek (magyarul futóáramlás, viszonylag szűk keresztmetszetben összpontosuló, nagy szélsebességű vízszintes áramlási zónák, amelyek közelében a szélsebesség rohamosan növekszik) is eltérnek megszokott irányaiktól, ami megbolygathatja az időjárást.

Mi lesz veled, Velence? Fotó: MTI/AP/Luca Bruno

A tengerszint emelkedéséről azt mondta, minden egyes fok, amellyel a Föld hőmérséklete emelkedik, valójában körülbelül két és fél méter tengerszint-emelkedést jelent, ami ugyan nagyon lassan megy végbe, évszázadok alatt, de

Velence előbb-utóbb így is a tengerszint alá kerül.

Teljesen elöntötte a víz Velencét Fotó: MTI/EPA/ANSA/Emiliano Crespi

Hozzátette, ha a világ tudná magát tartani a párizsi klímacélhoz, az is kétfokos emelkedést, vagyis körülbelül 5 méternyi tengerszint-emelkedést jelent, ami Velence elmerülésével jár, de nagy tengerparti városoknak, Sanghajnak, Hongkongnak, New Yorknak és Hamburgnak is számolnia kell azzal, hogy egyes részei víz alá kerülnek. A kutató szerint az lehetne a megoldás, ha az egész várost megemelnék.

Hozzátette azt is, korábban összesítették, hogy milyen városokat fenyeget a klímaváltozás, és Velence mellett csak Olaszországban több világörökségi területet fenyeget a tenger, így például Nápoly belvárosát, vagy a pisai dóm és a ferde torony környékét.

A szakember végül kiemelte: az egyetlen megoldás az lenne, ha a szén-, olaj- és földgázégetéssel leállna az emberiség.

  • A klímakutatóval készült teljes interjút itt lehet elolvasni, németül. 
Neked ajánljuk
A Mose-gát nélkül Velence ismét víz alá kerülhetett volna A klímaváltozás a Balatont sem kíméli Rekordmeleg szeptember van mögöttünk Medvét láttak Miskolcon (videóval) Málnatermesztés a sivatagban? Igen!
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam