2022. július 4., Ulrik
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Teljesen megváltozott a kenyaiak élete, amióta helyben van ivóvizük

Amíg Velencében árvíz pusztít, addig a világ más területein a vízhiány szedi áldozatait. Kenyában most sikerült átadni egy olyan napenergiával működő szerkezetet, amely az óceánvizet ivóvízzé alakítja. A találmány mintegy 25 ezer embernek segít.

A  Föld elmaradottabb térségeiben sokaknak nélkülözniük kell egy olyan alapvető dolgot, mint a tiszta ivóvíz. Nemrégiben azonban egy mérnökökből és fejlesztőkből álló csapat, a GivePower átadott egy szerkezetet, amely napenergia segítségével képes az óceán sós vizét ivóvízzé alakítani.

A szerkezet két szivattyúval működik, és 25 000 ember napi vízszükségletét biztosítja.

Az ivóvízhiány különösen a Föld legszegényebb régiójára, Fekete-Afrikára jellemző. Éppen ezért esett a GivePower választása a kenyai kisvárosra, de a cég a közeljövőben Kolumbiában vagy Haitin is tervezi ehhez hasonló napenergia-háló telepítését – erről itt írtunk korábban.

A találmánynak köszönhetően 25 ezer ember napi vízszükségletét tudták megoldani Fotó: GivePower

Még mielőtt a GivePower sómentesítő rendszert telepítették volna a városba, az emberek többségének napi egy órát kellett utazniuk azért, hogy ivóvizet szerezzenek családjuknak. Mára minden csepp tiszta víz elképesztően értékes számukra.

 „Az ezekben a kisvárosokban és falvakban élő gyerekek térdein vagy hasán is rengeteg heg van, ami annak köszönhető, hogy sok só kerül a nyílt sebekbe” – mondta a GivePower elnöke, Hayes Barnard.

Ezzel a szerkezettel viszont nemcsak megfelelő ivóvízzel látják el a lakosokat, hanem megelőzhetik a közösségben a különféle betegségek és járványok kialakulását is. Az újrahasznosított energia felhasználásával foglalkozó cég a későbbiekben még több elmaradott térségben szeretné telepíteni forradalmi újítását.

Neked ajánljuk
Jó hírek a természetes vizek szerelmeseinek Ellenőrizték a zalai természetes vízi fürdőhelyeket: mindenhol jó a vízminőség A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: woohoo.hu
Vissza
Hírfolyam